Hypo-unawareness, kom je er nog van af?

Laatste activiteit: 26 juni 2023 6 reacties 2 volgers 1 waardering
Avatar van BertR
14 juni 2023 om 11:09

Hypo's voel ik in het geheel niet meer aankomen. Het gevoel voor hypo's verdwijnt geleidelijk als je vaak hypo's krijgt. Mijn internist vertelde dat een week of zes dagelijks niet onder de 12 mmol/l mogelijk de hypo-awareness zou herstellen. Nou, mooi niet hoor. Komt mogelijk door het gebruik van bètablokkers.

Gelukkig signaleert mijn sensor al vroegtijdig dat het de verkeerde kant op dreigt te gaan. Maar helaas is er elke tien dagen een gat van ruim twee uur in de bewaking als de sensor moet worden vervangen.

Pas bij 2,5 mmol/l krijg ik dan "pap in de benen". De hersenen zitten dan al geruime tijd met veel te weinig brandstof. Dan moet er dringend appel- of sinaasappelsap, Carvam Cevitam of Cola Classic in, anders gaat bij mij het licht uit. Mijn gedrag is dan al lang niet meer zoals het behoort te zijn, maar dat heb ik zelf echt niet in de gaten.

Wie heeft er last gehad van hypo-unawareness en kan aangeven hoe je daarvan zou kunnen herstellen.

Bewerkt op 26 juni 2023 om 13:02

6 reacties

14 juni 2023 om 13:57

Waarom heb je een gat van twee uur als je sensor vervangt? Hij is na een uur al weer beschikbaar toch? Misschien kan je het zo uitkienen dat je voor het vervangen een beetje hoog zit?

HappyArthur
Moderator
14 juni 2023 om 18:17
Moderator

Hallo Bert,

Ik voelde op een gegeven moment ook geen hypo's meer, je lichaam went eraan. Ik moest aan de pomp, sindsdien gaat het wel beter vanwege de sensor die de insuline stopt. Maar ook nu kan ik heel laag zitten, "functioneer" onder de 3 nog altijd best wel goed. Onder de 2,5 gaat het wel wat minder ;-), maar dan staat mijn buurman al op de stoep die automatisch een alarm op zijn telefoon krijgt. Herstellen van de hypo-unawareness, ik vrees het ergste.

@samuel123. Bij mijn CGM-Dexcom sensor is de opwarmtijd ook 2 uur. Vind ik ook erg lang.

Groeten

Arthur

Bewerkt op 22 juni 2023 om 12:14
Avatar van Jupiter
14 juni 2023 om 23:11

Beste BertR,

Verminderde hypo awareness is heel vervelend. Rot dat je daar last van hebt. Langere tijd hypo's mijden (daadwerkelijk geen hypo's hebben) kan heel helpend zijn om ervan af te komen. Weinig bloedglucose schommelingen óók, want zo raakt je lichaam gewend aan bepaalde bloedglucosewaarden. Zodra je lager komt, word je dan ook eerder gewaarschuwd.

Verder zijn er trainingen, zoals HypoBewust, die je mogelijk zou kunnen helpen. Je kunt je zorgverlener daarnaar vragen.

Mijn ervaringen staan in mijn blog over hypo (un) awareness geschreven, mogelijk heb je daar iets aan.

Groet, Jupiter

Bewerkt op 14 oktober 2023 om 17:10
15 juni 2023 om 09:22

@HappyArthur. Ah, vandaar. Ik heb een FSL2, die heeft 1 uur. 2 uur is best wel lang.

Avatar van BertR
15 juni 2023 om 13:57

Beste allen,

Bedankt voor de reacties.

@HappyArthur. Voor mij is het inmiddels een "fact of life". Hartstikke jammer dat ik ouder ben dan 75 en dus niet in de doelgroep van de Dare studie meer val. Had heel graag geprobeerd of de InredaAp een verademing qua hypo's zou kunnen opleveren.

Met groet Bert

16 juni 2023 om 16:04

Als je de Dexcom 6 gebruikt duurt de opwarmingsperiode 2 uur.

Dan zit je 2 uur zonder informatie van suikers.