Slimme AI-technologie helpt de zorg voor kinderen met diabetes

  • Gepubliceerd op: 4 december 2024
  • Categorie: Diabetes type 1 (en LADA)

Amerikaanse artsen testten hoe kunstmatige intelligentie (AI) de zorg kan verbeteren voor kinderen met diabetes type 1. Het AI-computerprogramma voorspelt veranderingen in de bloedglucose lang voordat ze beginnen. Het kan ervoor zorgen dat kinderen niet naar het ziekenhuis hoeven.  

Amerikaanse onderzoekers maakten een AI-computerprogramma voor hun eigen polikliniek. Ze testten dit in de afgelopen 4 jaar voor kinderen met diabetes type 1 en hun ouders. Hun AI-programma Diabetes Data Rock verzamelde elke dag online gegevens over de bloedglucosewaarden van de kinderen en tieners tot 18 jaar. De gegevens kwamen vanuit insulinepompen en glucosemeters. Op een congres in de Verenigde Staten deelden de onderzoekers hun ervaringen en resultaten.

Voorspellen en op tijd ingrijpen 

Het AI-programma voorspelt veranderingen in de bloedglucose van kinderen met diabetes type 1. Het programma waarschuwt de zorgverleners wanneer hulp nodig is. Zo kunnen ze sneller ingrijpen, ook in de periodes tussen poli-afspraken in. Dit zorgt er bijvoorbeeld voor dat een kind niet met spoed naar het ziekenhuis hoeft met een hele hoge bloedglucose. Dit voorspelde het AI-programma best nauwkeurig, vertelden de onderzoekers: 

  • veranderingen in de Time in Range voor de komende 14 dagen
  • veranderingen in de HbA1c-waarde voor de komende 3 maanden 
  • het risico op een spoedopname in het ziekenhuis in de komende 6 maanden 

Minder problemen met bloedglucose 

Door deze slimme technologie kregen kinderen met diabetes type 1 minder problemen met hun bloedglucose. In 4 jaar tijd hadden 33% minder kinderen een ketoacidose (= ernstige verzuring van het bloed), als je het vergelijkt met de periode daarvoor. Ook hadden 30% minder kinderen dan daarvoor een HbA1c-waarde van 75 mmol/mol (9%) of hoger. 

Hulp op afstand 

Het ziekenhuis dat deze test deed, heeft ervaring met diabeteszorg op afstand. De AI-tool helpt hen nu extra hierbij. Een speciale app waarschuwt kinderen, ouders én hun zorgteam direct als er hulp nodig is. Maar de zorgverleners komen alleen in actie als de ouders en het kind dit willen. Professor Mark Clements ontwikkelde met zijn team deze vorm van zorg. Hij zegt: ‘We willen niet alleen sneller en slimmer werken, maar ook zorgen dat kinderen zich begrepen en gesteund voelen.’ 

Goed om te weten over de resultaten 

De onderzoekers vertelden hoe hun AI-programma de zorg voor kinderen had geholpen in de afgelopen 4 jaar. Het is niet duidelijk of ze nu ook hebben gekeken naar kinderen die niet meededen in deze test. In 4 jaar tijd is ook de algemene diabetestechnologie verbeterd. De verbeteringen kunnen dus ook daarmee te maken hebben. Hun presentatie is wel een goed voorbeeld van hoe de diabeteszorg snel verandert door het gebruik van AI.