Nieuwe podcast-serie over diabetes type 1

  • Gepubliceerd op: 6 juni 2024
  • Categorie: Diabetes type 1 (en LADA)

De makers van de nieuwe podcast-serie ‘Insuline mijn benzine’ zijn niet bang. Ze praten over alles. Van seks, drank en drugs tot sporten, zwangerschap en acceptatie: je hoort het allemaal in de podcast, en nog meer. 

De makers van de podcast zijn Maarten de Gruyter en Roxanne Kwant. Maarten is oprichter van Stichting DON, Roxanne is ambassadeur ervan. Ze hebben heel verschillende levens, maar allebei hebben ze insuline nodig. Dat is letterlijk de benzine voor hun lijf, vandaar de naam van deze podcast.  

Waar gaat de podcast over? 

Maarten kreeg diabetes type 1 toen hij 8 jaar was, Roxanne toen ze 12 was. In 6 afleveringen bespreken zij hun leven met diabetes type 1. Elke aflevering heeft eigen thema's. Deze zijn: 

  • seks, hormonen en zwangerschap 
  • drank en drugs, feesten en genezing 
  • werken en vakantie 
  • acceptatie en onbegrip 
  • eten, afvallen en sport 
  • pubers en school 

Gasten praten mee 

In elke aflevering is er ook een gast die alles weet over het onderwerp. Kitesurfer Gijs Wassenaar legt uit hoe hij aan topsport doet met diabetes type 1. Internist en wetenschapper Eelco de Koning vertelt over de combinatie van type 1 met drank en drugs. En Kaylee van Buuren vertelt hoe ze op haar werk moet vechten om haar militaire status te houden.  

Maarten de Gruyter, oprichter van DON: “Het leven met type 1 is een fulltime baan en zit vol met lastige maar ook grappige momenten. We hopen dat ‘Insuline mijn benzine’ herkenning en informatie biedt aan mensen met type 1 en tegelijk hun sociale omgeving laat inzien welke impact de ziekte heeft.” 

Roxanne Kwant, ambassadeur van DON: "Ik ben er trots op dat ik met Maarten deze podcast maak. We houden het luchtig, eerlijk en open, en praten met een vleugje humor over de vele herkenbare situaties die wij hebben meegemaakt rond onze diabetes type 1. We hopen met de podcast veel mensen te bereiken en informeren, zowel mensen met als zonder diabetes.”  

Nieuwsgierig? 

De podcast ‘Insuline mijn benzine’ is te beluisteren op Spotify, Apple Podcasts en YouTube (bekijk hier aflevering 1). Elke woensdag komt een nieuwe aflevering online. Op 26 juni staan alle 6 afleveringen live.