Bezorgd over type 2 bij anderen?

  • Gepubliceerd op: 27 mei 2024
  • Categorie: Diabetes type 2

Minstens 1,4 miljoen mensen in ons land hebben groot risico op diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van Maastricht University. Ze hebben dit risico omdat ze prediabetes hebben. Dit betekent dat hun bloedglucosewaarden al hoger zijn dan normaal. Prediabetes kan veranderen in diabetes type 2.

Je merkt het vaak niet als je prediabetes hebt. Maar er kan al wel schade ontstaan in je lichaam, bijvoorbeeld aan het hart en bloedvaten. En als je niets doet, kun je diabetes type 2 krijgen. Daarom is het belangrijk om te weten of je prediabetes hebt.

Groot of klein risico?

Hoe kom je erachter hoe groot of klein je risico is om diabetes type 2 te krijgen? Hiervoor heeft Diabetes Fonds heeft een online test gemaakt met 8 eenvoudige vragen.  

Groot risico? Ga naar de huisarts 

Na het invullen weet je meteen hoe groot het risico is. Als het inderdaad groot is, krijg je altijd het advies om naar de huisarts te gaan. Die kan bepalen wat er aan de hand is. Er zijn ook mensen die al diabetes type 2 hebben en dit nog niet weten.

Gezond leven helpt

Heb je prediabetes? Dan is het verstandig om gezond te gaan leven, want dat maakt het risico op diabetes type 2 weer kleiner. Met een gezonde leefstijl lukt het vaak om weer normale bloedglucosewaarden te krijgen. Dan heb je geen prediabetes meer.

Wat is gezond leven? 

Een gezonde leefstijl, dat is gezond eten en drinken en regelmatig bewegen. Maar ook genoeg ontspannen en goed slapen hoort bij gezond leven. En stoppen met roken is zeker verstandig. Als je rookt, heb je namelijk bijna 40 procent meer risico om diabetes type 2 te krijgen. Hoe krijg je een gezonde leefstijl?

Iedereen kan diabetes type 2 krijgen 

Diabetes type 2 is een ziekte waarvoor je medicijnen moet gebruiken. Maar veel mensen weten nog weinig over diabetes en de gevaren. Iedereen kan diabetes type 2 krijgen. Jong en oud, arm of rijk. Dan moet je medicijnen gebruiken, en je kunt klachten krijgen. Zoals problemen aan hart en bloedvaten, ogen en voeten.

Nog meer dan 1,4 miljoen mensen 

Waarschijnlijk zijn er nog meer dan 1,4 miljoen mensen met prediabetes. De studie van Maastricht University deed onderzoek naar mensen tussen de 40 en de 75 jaar. Mensen die jonger zijn dan 40 jaar en ouder dan 75 jaar, deden dus niet mee. Maar ook in die groepen zullen mensen zijn met prediabetes.  

Een goede reden dus om de online risicotest te doen. Dan weet je wat jouw situatie is!