Gedoe met Prednison

Laatste activiteit: 30 november 2023 10 reacties 1 volger 0 waarderingen
Yvonne
Moderator
18 augustus 2023 om 13:38
Moderator

Vanwege problemen met mijn longen en een een fors zuurstoftekort (dit is de korte samenvatting) heb ik vorig weekend in het ziekenhuis gedurende drie dagen dagelijks een infuus gehad met 1000 mg Prednison. Daarna met ontslag met voorlopig een dagelijks tablet van 30 mg Prednison totdat de definitieve medicatie bepaald wordt om de longklachten te verhelpen. Dit omdat de longartsen ook wel beseffen dat Prednison en diabetes niet de ideale partners zijn.

Mijn mooie bloedsuikerwaarden van de afgelopen jaren heb ik geparkeerd en ik doe aan uitwasbestrijding. Wat me alleen tegenvalt is het gebrek aan informatie over hoe lang het effect van een bepaalde dosering op de bloedgluclose aanhoudt. Ik had verwacht dat er wel iets van een gemiddelde of zo iets zou zijn, waar je dan zelf mee verder kan. Heeft iemand ervaring of ooit iets gevonden?

10 reacties

Avatar van Marten
19 augustus 2023 om 22:22

Oei, dat is niet best Yvonne. Ik heb er geen ervaring mee, maar iig sterkte en ik hoop dat je longproblemen snel opgelost zullen worden.

gr Marten

Yvonne
Moderator
24 augustus 2023 om 15:44
Moderator

Nu een tijdje verder. Mijn hba1c was 42 en is in de Prednisonperiode naar 72 gestegen! Ik vind het nog steeds handig dat je specifieke periodes kan invoeren voor deze meting.

Wat ik heb gemerkt met de tabletten dat de bloedsuiker verhogende werking bij mij 6 uur na inname echt begint en dan 6 tot 12 uur aanhoudt. Het wisselt per dag, waardoor weet ik niet. Deze werking van Prednison gaat over het effect op mijn bloedsuikers, niet over de primaire werking van het middel, dat staat keurig in de bijsluiter.

Mijn Tresiba heb ik verhoogd van 12 naar 14 en de hoeveelheid kortwerkend die 11 eenheden op de dag was naar 22. Als ik nu rond de 9 schommel, voelt het voor mij als een hypo. Het verbaast mij dat dat gevoel zo snel optreedt. Hopelijk nu snel de vervolgafspraak met de longarts in het ziekenhuis, er is eindelijk een order voor gegeven. Ik was daar blijkbaar weer van de stapel gevallen.

Yvonne
Moderator
26 augustus 2023 om 12:44
Moderator

Gistermiddag nog een reactie gekregen van mijn internist. Hij begon met excuses voor zijn late antwoord op mijn eerste vraag over Prednison van een kleine twee weken terug.

Hij vindt dat ik mijn regulatie gemiddeld strak in de hand heb, ook met de Prednison?!

Verder uit zijn email: "Je observatie t.a.v. de prednison klopt vrij goed met de werkingspiek/duur van prednison, en onze eigen ervaringen in het ziekenhuis.

Als mensen alleen prednison-DM hebben (en normaliter min of meer normale glucose) geven wij ook nog wel eens ouderwetse NPH insuline (Insulatard) in de ochtend; dat heeft een piek na 4-6 uur, en werkt ongeveer 14 uur….valt dan dus mooi samen met het effect van de prednison. Alleen bij hogere doseringen prednison wordt men zo resistent dat er niet tegenaan te spuiten valt, dus dan accepteren we tijdelijk wat hogere glucoses."

Als de longarts niet snel reageert, overweeg ik de Insulatard. Vroeger jaren lang gespoten totdat Lantus kwam.

Yvonne
Moderator
1 november 2023 om 11:00
Moderator

Na een tijd van 30 mg Prednison per dag gestart met de opbouw van een ander medicijn om de afweer te onderdrukken: Cellcept. Dat duurt in totaal 2 maanden met twee wekelijks labbepalingen van het bloed of de rest van je organen er wel tegen kunnen. Dat blijkt bij mij en de Prednison is als eerste stap verlaagd naar 20 mg per dag. Die heb ik in overleg met de specialisten verdeeld over twee porties per dag om de bloedsuiker verhogende werking op te vangen met het nog verder verhogen van de langwerkende insuline Tresiba. Nog een derde insuline erbij vond ik wat veel worden. De langwerkende was inmiddels uitgekomen op 19 en de kortwerkende in totaal op 30 eenheden per dag.

De afbouw van de Prednison is ook bedoeld om de bijnieren weer met hun produktie van cortisol te laten beginnen en dat weer op te bouwen. Dat zijn mijn bijnieren blijkbaar gaan doen want mijn bloedsuikers waren niet meer in bedwang te houden. Ik had het opgegeven met een hba1c van 64 en een time in range van 50%. Maar gelukkig werd een anderhalve week geleden de Prednison verder verlaagd naar 10 mg per dag in twee porties van 5. Over die periode is mijn hba1c nu 57 en mijn tir al weer 70%. Ik voel me weer een beetje baas over mijn eigen bloedsuikerwaarden huishouding. De Tresiba heb ik verlaagd naar 14 en de nog steeds onverwachte uitschieters vang ik op met de snelwerkende.

Bewerkt op 1 november 2023 om 12:18
Yvonne
Moderator
2 november 2023 om 11:11
Moderator

Nog iets vergeten voor als iemand anders ooit ook Prednison moet slikken. Een tweede reden om de Prednison in twee porties te slikken is dat mijn bijnieren al heel vroeg met beginnen met cortisol te produceren. Als ik tenminste naar mijn gemiddelde dagcurve kijk. Dat werd zo beter ondervangen dan met 1 keer per dag de hele portie slikken.

Avatar van Marten
3 november 2023 om 20:15

Pfff, het gaat dus de goede kant op! Mooi.

Bedankt voor de updates en fijn weekend gewenst.

26 november 2023 om 22:12

Hallo Yvonne,

Ik was op zoek of hier iets te vinden was over prednison in combinatie met Diabetis dus jouw verhaal was interessant om te lezen. Ik moet prednison slikken (40mg per dag) omdat mijn alvleesklier chronisch ontstoken is en auto immuun is. Bij mij knalt de suiker de hele dag de hoogte in: tussen de 15-25 en moet nu iedere 2 uur insuline spuiten. Dus de mooie waardes die ik had zij effe weg. Wat bij mij ook speelt is mijn gewicht: ik was 15 kg afgevallen tot maar 55kg dus moet ook genoeg eten om bij te komen. Daarvoor heb ik sinds kort ook enzymen capsules. Dus lastig een goede balans te vinden. Maar even doorharken tot de prednison dosis over een paar weken afgebouwd wordt..

Succes nog

Yvonne
Moderator
27 november 2023 om 12:22
Moderator

Beste Michel,

De Prednison heeft één voordeel voor jou, je eetlust neemt toe door dit middel. Ik heb het een tijd tegen kunnen houden, maar toch bezweken en me te goed gedaan aan allerlei koolhydraatarme noten. Maar mijn gewicht nam toch wel met een paar kilo toe. Dat is nu gelukkig weer over en ik ben weer voor een gewichtsafname gaan zorgen. Nog ruim 1 kilo te gaan.

27 november 2023 om 12:32

Hey Yvonne,

De eetlust was t probleem niet, maar de alvleesklier maakte ook te weinig verteringssappen aan waardoor t eten via de ontlasting te snel het lichaam weer verliet. Ik slik nu Kreon enzymen capsules, sindsdien gaat mijn gewicht langzaam maar zeker omhoog. Misschien handig te weten voor degene die ook gewicht verliezen en t niet erbij gegeten krijgen. Maar idd Prednison zou ook voor t gewicht moeten helpen Thx

Yvonne
Moderator
30 november 2023 om 12:29
Moderator

De afbouw van de Prednison ging bij mij eerst een aantal weken 10 mg per dag, toen per week van 5 mg per dag naar 2,5 mg. Vorige week dinsdag heb ik het laatste tabletje Prednison van 2,5 mg geslikt. In de week van 2,5 was mijn hba1c al gedaald naar 50 en de time in range gestegen naar 79. Bij de meting van de eerste Prednisonvrije week kon ik mijn ogen niet geloven: hba1c 42 en de tir 96. Die 96 heb ik nog nooit gehaald. Dan is de Cellcept een hele verbetering. Nu hoef ik me alleen nog druk te maken over hoestende en proestende mensen in mijn nabije omgeving.