Afwijkende glucosewaarden bloedprikken en freestyle libre 2

Laatste activiteit: 20 februari 2024 4 reacties 0 volgers 0 waarderingen
14 februari 2024 om 14:57

Sinds 25 jaar ben ik diabetes patient type 2. Van pilletje in het begin naar nu medicatie 3x dgs metformine en 3 x dgs spuiten. voor het eten humalog naar glucose waarden als vastgesteld met de freestyle sensor. en voor het slapen gaan om 22.00 uur tresiba.
Omdat ik verschillende malen heb vastgesteld dat de waarden die gemeten worden met de freestyle sensor behoorlijk afwijken van de waarden die met bloedprikken worden gemeten ben ik mij gaan afvragen welke waarden nu de goede waarden zijn. De afwijkingen die ik heb vastgesteld bedroegen grootte van 2 tot 3 in de glucose waarden waarbij de sensor altijd de hogere waarde had. Als je dus alleen de sensor hebt voor de te meten spuit je dus voor de maaltijden altijd teveel insuline. De afwijkingen waren zo fors dat ik weer voor de controle ben overgestapt op beide waarde bepalingen.
Tevens heb ik vastgesteld dat indien de sensor op zijn einde loopt, de laatste 4 dagen van de sensor, de waarde plotseling beginnen te dalen en niet meer betrouwbaar zijn. De bloedprikwaarden zijn dan wel weer gewoon betrouwbaar. Ik zou het fijn vinden als er meer mensen zijn die dit hebben vastgesteld bij hun metingen en dit willen delen. Immers wij zijn allemaal gediend bij een zo juist mogelijke meting van onze glucosewaarden. Bovendien is voor een groot aantal mensen de onzekerheid ten gevolge van diabetes erg groot wat ertoe kan leiden dat met volstrekt onzeker wordt.

Bewerkt op 16 februari 2024 om 09:14

4 reacties

15 februari 2024 om 13:59

Heb je al rekening gehouden met het feit dat de FSL achter loopt op de bloedmeting? Meestal zo'n kwartier. Komt omdat de FSL niet in het bloed meet. Maar dan blijven die laatste vier dagen raar. Bij mij is de FSL al 8 jaar betrouwbaar, dus daar heb je niets aan.

15 februari 2024 om 14:53

Hier is de fsl ook vaak (niet altijd) afwijkend van de vingerprik, maar niet zoveel als wat jij beschrijft. Bij hogere en lagere waardes is de afwijking groter. Zo rond de 8 komt het wel overeen met de vingerprik. Als ik een nieuwe sensor heb geplaatst controleer ik dat een aantal keren en dan weet ik waar ik rekening mee moet houden. Als ik het echt precies moet weten in een bepaalde situatie is de vingerprik voor mij doorslaggevend.

20 februari 2024 om 14:58

Dank voor jullie reacties, maar let op ik prik altijd als eerste de bloedwaarde en meet daarna met de sensor ik heb rekening gehouden met de 15 minuten vertraging. Maar wat mij stoort is dat als je alleen het een of het andere middel gebruikt, je insuline spuit op basis van de waarde die gemeten wordt. Voor mij betekend dit dat als ik alleen maar met de sensor meet is meer insuline zou moeten spuiten dan wanneer ik alleen maar de bloedwaarde meet. Dat is toch raar als je verder redelijk afhankelijk bent van insuline. Let wel ik wordt er niet onzeker door en ga ook geen rare dingen doen maar het is vreemd dat deze afwijkingen bestaan. Als ik de gemiddelde HBA1C bij de diabetes controle (3maanden) doe is die altijd goed. Ben benieuwd of er nog meer reacties komen. Groetjes

Avatar van BertR
20 februari 2024 om 19:11

Beste,

Dat een sensor 15 minuten achter loopt was vroeger (veel jaren geleden) zo, maar tegenwoordig zijn de algoritmes zodanig slim dat een prognose wordt gegeven van de actuele situatie in de bloedbaan. Dat neemt niet weg dat er soms grote verschillen kunnen zijn. Een net nieuw geplaatste sensor wijkt soms wel 3 mmol/l af als die net geplaatst is. dat is dan ook de reden waarom ik voorkeur heb voor een app zoals XDRIP+. Die heeft een betrouwbare ijkfunctie. Omdat ik mijn insulinepomp direct bestuur met mijn telefoon ijk ik elke dag mijn Dexcom sensor in nuchtere toestand.

Overigens geeft Abbott zelf aan aan dat de eerste 24 uur de meetwaarden minder stabiel zijn en dat is met elke sensor zo, is mijn ervaring.

Hierbij moet je ook nog eens bedenken dat de tolerantie van sensoren en teststrips 15 procent mag zijn. In het slechtste geval kun je een afwijking zien van 30% die in de praktijk er helemaal hoeft te zijn. Het allerbelangrijkste is, dat je goed zicht hebt op teveel naar boven afwijkende waarden. Dan krijg je teveel insuline binnen.

Met groet,

Bert