C-peptide

Laatste activiteit: 11 februari 2024 9 reacties 2 volgers 0 waarderingen
17 januari 2024 om 21:52

C-peptide - kan dat eens duidelijk uitgelegd worden. Mijn moleculaire arts vindt dit zeer belangrijk en mijn traditionele arts moet er niets van weten om dat insuline de meting van c-peptide nutteloos maakt. Wie kan hier wat helderheid scheppen. Wie moet ik geloven. Ik ben niet medisch geschoold.

9 reacties

18 januari 2024 om 12:56

C-peptide is een volledig lichaamseigen stof. Deze test wordt vooral gebruikt om te bepalen of iemand, bij wie pas diabetes is vastgesteld, type 1 of type 2 heeft. Als de nuchtere C-peptide laag is, past dat bij diabetes type en 1.

  1. Deze test geeft niet altijd duidelijkheid voor zover ik het begrijp.

  2. Als je momenteel goed bent ingeregeld met insuline kan een internist van mening zijn dat dat toch het enige is wat er toe doet. Insuline werkt immers zowel bij type 1 als 2.

Ondanks de bovenstaande punten is het in toenemende mate zeer nuttig te weten wat er exact aan de hand is. Zo is bij type 2 bijvoorbeeld wellicht nog de mogelijkheid de diabetes om te keren aan de hand van een verbeterde leefstijl.

Bewerkt op 18 januari 2024 om 12:56
18 januari 2024 om 15:43

Cpeptide is een aanwijzing dat er minder of geen insuline wordt geproduceerd door het lichaam zelf. In combinatie met andere verschijnselen wordt de diagnose type 1 of 2 gesteld. Maar er worden inmiddels meerdere soorten type diabetes onderscheiden en soms blijkt een eerdere diagnose toch anders te zijn. Welke arts gelijk heeft is niet van belang bij c peptide alleen.

23 januari 2024 om 09:46

Volgens mij komt C peptide alleen vrij bij lichaamseigen insuline. Insuline wordt gevormd uit een pro-insuline met een C peptide als bagage. Om in insuline te veranderen, wordt het C peptide pakketje losgelaten. Daardoor is de C peptide een maat voor de hoeveelheid insuline die het lichaam nog aanmaakt.

C peptide komt niet vrij als je insuline injecteert. Want dat is al kant-en-klare insuline.

Bij mij is de C peptide waarde geprikt op de dag van diagnose. Deze was normaal waardoor ik een diagnose type 2 diabetes kreeg. Omdat mijn lichaam dus zelf gewoon insuline maakt(e).

Je kan wel een valse waarde krijgen, bijvoorbeeld bij een lage bloedsuiker, omdat dan het lichaam minder insuline maakt. En hoger bij een hoge waarde omdat dan de glucose naar beneden moet, dus meer insuline nodig.

Ik denk dat de reden om geen C peptide te bepalen als je al insuline gebruikt, samenhangt met de “kunstmatige” regulatie van de glucose. Dat daardoor de waarde onbetrouwbaar wordt.

Avatar van Marten
23 januari 2024 om 17:36

OK, ik heb type 1, spuit niet heel veel, dus ik maak zelf ook nog insuline aan. Dat is al langer dan een jaar zo en deze honeymoon kan ook nog wel effe duren.

C-peptide is bij mij nooit bepaald, alleen een antistoffen test.

Bewerkt op 24 januari 2024 om 22:59
23 januari 2024 om 20:07

Dag Freija,

Dank voor je vraag om meer informatie over dit onderwerp. De redactie heeft het op de lijst gezet voor artikelen in de toekomst. Voor nu is er alvast de volgende uitleg:

Het stofje C-peptide zit in je bloed als je zelf insuline maakt. Je lichaam maakt C-peptide tegelijk met insuline. Artsen kunnen C-peptide meten in je bloed. Ze zien dan hoeveel insuline je zelf nog maakt. Dit heet een C-peptidetest.  

Zorgverleners gebruiken de C-peptidetest soms bij mensen met diabetes type 1. Ze doen dit alleen als ze twijfelen of iemand de juiste diagnose heeft. Bijvoorbeeld als je geen afweerstoffen in je bloed hebt. Heb je veel C-peptide in je bloed? Dan maak je nog veel eigen insuline. Je hebt dan misschien geen diabetes type 1 maar MODY of diabetes type 2. Dit is belangrijk om te weten voor de behandeling.  

Kun je zomaar een C-peptidetest laten doen? Nee, dat kan alleen soms. Als je zelf bijvoorbeeld twijfelt over je diagnose. Je hebt dan de vraag of je wel echt diabetes type 1 hebt, of misschien toch een andere vorm van diabetes. Bespreek dit dan met je arts. Twijfelt je zorgverlener dan ook aan jouw diagnose? Dan laat deze soms de C-peptide meten in je bloed. 

Dokters kijken meestal eerst of je afweerstoffen in je bloed hebt. Zijn deze er niet? Dan kunnen ze verder kijken. Bijvoorbeeld of je kenmerken hebt van MODY, of van diabetes type 2. Of op welke leeftijd je de diagnose diabetes kreeg. Je krijgt dan soms ook een C-peptidetest.  

De C-peptidetest gebeurt soms na 3 jaar nog een keer. Artsen hebben regels voor wanneer het goed is om een C-peptidetest te doen. De regels staan in een diagnoserichtlijn voor zorgverleners. 

Hopelijk heb je hier wat aan voor nu,

Hartelijke groet, Lynette Wijgergangs (hoofdredacteur)

30 januari 2024 om 22:54

ik vraag standaard de C-peptide op bij bloedanalyse. Zo zie ik of mijn eigen productie achteruit gaat of niet en -raar, maar waar- er zijn dus schommelingen. Als die C-pectide wat hoger is, wijst dat er dan op dat de insulineresistentie verbetert? gezien ik dan zelf wat meer insuline produceer.

31 januari 2024 om 11:51

Bij cursussen heb ik altijd geleerd dat er twee verschillende oorzaken van diabetes zijn:

1 geen of te weinig produktie van insuline.

2 minder gevoelig voor insuline: de insulineresistentie. Dan wordt er wel genoeg insuline geproduceerd, maar het komt de spiercellen niet in. De celwanden zijn ongevoelig geworden voor insuline.

Bij geen produktie van insuline, is het insuline spuiten. Bij de andere oorzaken zijn leefstijlaanpassingen en/of andere medicatie dan insuline de oplossingen.

Insulineresistentie en te weinig produktie van insuline kunnen tegelijk voorkomen, maar dat hoeft niet.

In de huidige stand van wetenschappelijk onderzoek en wat jij dus noemt de traditionele arts speelt c-peptide alleen een rol bij de vaststellng van diagnose. En dat is dan te vergelijken met een rol in een opera: er zijn meerdere rollen om er een geheel van te maken.

Om te bepalen of een behandeling aanslaat, zijn de hoogten van de bloedsuikerwaarden van belang. Niet de c-peptide, die komt pas weer om de hoek kijken als een behandeling niet aanslaat en er een heroverweging van de diagnose nodig is. En dan is de c-peptide er weer eentje van meerdere factoren. En dit alles om de bloedsuikerwaarden goed te krijgen.

Jouw moleculaire arts kiest blijkbaar een andere benadering. Dat hoeft volgens mij geen probleem te zijn als dat bijdraagt aan het bereiken van goede bloedsuikerwaarden.

9 februari 2024 om 22:15

Ik heb deze uitleg gehaald van een Engelstalige diabetes forum.

C-peptide meet de hoeveelheid geproduceerde insuline. Bij niet-diabetici produceert het precies de hoeveelheid die nodig is om een ​​normale BG-waarde te behouden. Dit is de reden waarom een ​​C-peptidetest meestal samen met een BG-test wordt uitgevoerd:

Hoge BG + normaal of laag C-peptide = onvoldoende insulineproductie.

Normaal of hoog BG + hoog C-peptide = overproductie van insuline.

Normale BG + normaal C-peptide = niet genoeg informatie bij diabetes.

11 februari 2024 om 08:50

Wie moet ik geloven.

Je moleculaire arts.

Als die C-pectide wat hoger is, wijst dat er dan op dat de insulineresistentie verbetert?

Zelf heb ik al veel C-peptide tests gehad bij verschillende ziekenhuizen, dichtbij en 40 km verderop, waar ik op de fiets heen ga en bij dat laatste ziekenhuis is mijn C-peptide altijd een heel stuk lager. Die verandert dus voortdurend, onder andere als gevolg van lichaamsbeweging. Als de C-peptide iets hoger is zou dat er op kunnen wijzen dat de betacelfunctie is verbeterd, bij voorbeeld als gevolg van verminderde ER stress.

In de nabije toekomst zal iedereen een C-peptide test krijgen bij diagnose.