Impact van pieken in de glucose waarden.

Laatste activiteit: 7 november 2023 6 reacties 1 volger 0 waarderingen
Avatar van Marten
5 oktober 2023 om 13:04

Ik had hier een kleine duscussie over met Antje op Facebook.

Het ging erom dat iemand graag een brinta Brinta eet in de morgen, maar dat ze dan na een uur een piek van 15 om de oren krijgt. Die uiteraard na een uurtje wel weer weg is.

Hoe gevaarlijk is dat? Antje zegt de pieken zijn gevaarlijk voor nieren, hart, etc, etc,

Maar is dat zo en kunnen 'we' dat duiden. Ik eet bv altijd als ontbijt 3 volkoren boterhammen na 9 eh (eenheden) Novo Rapid. Dat levert een piek op van 12-13. Is dat dan ook gevaarlijk? Moet meer eh spuiten? Maar ja dan komt een te lage waarde in beeld. Wat ook weleens gebeurd.

Ik weet dat iedereen anders is, zeker in de diabeten-wereld, maar probeer te achterhalen wat kan en waar de grens zo ongeveer ligt. En ik heb geen gehoefte aan algemene kreten dat we binnen de lijntjes moeten kleuren (4 - 10) want men in de geneeskunde vinden dat je minste op 70% van de tijd binnen die lijnen moet zitten. Ik zit op 95%, maar welke schade richten die pieken aan, als de hoger zijn dan 10, 12, 15, 20?????? En de snelheid waarmee ze weer verdwijnen.

Penny for your thoughts.

Marten

6 reacties

6 oktober 2023 om 11:15

Tja, afweging tussen 100% in je time range en ook gewoon lekker leven. Je leest weinig over de schadelijkheid van die pieken. Iedere te hoge bloedsuiker kan je kleine vaatwanden beschadigen en dan is er nog een individuele gevoeligheid of juist iets minder.

Zelf maak ik onderscheid tussen een standaard hoge piek en een individuele piek. Individueel, tja, kan gebeuren. Maar als iedere dag na het het bord brinta een piek van 15 ontstaat, kan dan bijv eerder de kortwerkende spuiten dan gewoonlijk helpen?

HappyArthur
Moderator
9 oktober 2023 om 09:07
Moderator

Bij een standaard piek van 15 bij een bord Brinta zou ik gaan overleggen met de diabetesverpleegkundige e/o diëtiste, los van de eventuele schade aan je organen.

15 oktober 2023 om 06:44

Ik had dit ook bij het eten van Brinta, maakte niet uit hoeveel eenheden ik spoot, de piek bleef. Zelf ben ik daarom destijds gestopt met Brinta eten en heb het verruild voor minder koolhydraten.

Inmiddels hetzelfde effect nu ik in de ochtend havermout eet.

Voor mij is de oplossing om echt minimaal 30 minuten voor het eten de insuline te spuiten. Meestal wacht ik ongeveer 45 minuten en dat werkt vrijwel altijd perfect, en geen vervelende hypo’s later in de ochtend.

Of de pieken echt kwaad kunnen op lange termijn weet ik niet. Ik voelde me op de momenten van de pieken wel slechter en merk dat ik de dag nu beter start en daardoor over de dag mijn waarden beter zijn en ik meer energie heb.

Heb wel eens gehoord dat veel pieken slecht zijn maar kan het niet met bron onderbouwen…

Avatar van Marten
22 oktober 2023 om 19:36

Effe feedback, zoals elders reeds geschreven:

"Is absoluut niet gevaarlijk. Ik heb altijd twee pieken met ontbijt/lunch en avondeten. Altijd tussen 10 en 13. Al een jaar lang en vorige week nog besproken met mijn internist. Zij was er niet van onder de indruk. Geen probleem, je prima ingeregeld. Hb1ac was 39. Daar kijken ze liever naar.

O ja, ik zit tussen de 90-95% van de tijd tussen de 4 en 10."

gr Marten

Avatar van Jand-47
7 november 2023 om 10:01

Pieken vermijden is altijd beter, in hoeverre ze gevaarlijk zijn kan ik niet beoordelen. Dat laat ik aan de praktijkondersteuner over. Mijn waarden werden te hoog, Ik ben in 2021 in overleg met de diëtiste mijn eetpatroon iets gaan wijzigen, 's ochtends 1 boterham minder en deze vervangen door 3 eetlepels 0% kwark van Optimel met vruchten. Ik zit vandaag een uur na het ontbijt op een waarde van 9,6. Bij de lunch 1 bruine boterham vervangen door 2 Wasa crackers vezelrijk. Avondmaaltijd ook koolhydraat beperkt, De pieken van de bloedsuikerwaarden zijn nu lager, ik ben ook een paar kilo afgevallen. Ik vul periodiek de eetmeter in van het voedingscentrum om te controleren of ik voldoende calorieën eet.

Avatar van Marten
7 november 2023 om 17:58

Ik denk dat je heel goed bezig bent.

Alleen, iedere persoon met of zonder diabetes heeft pieken. En ook die kunnen wel eens naar 10 gaan.
Inmiddels blijft ik redelijk onder de tioen bij ontbijt/lunch en avondeten door 1 eh rapid extra te spuiten (van 9 naar 10).
Maar dan zit ik in de nacht wel urenlang op de 4- 4,5 lijn.

Zometeen eten we friet en dan piek ik heel weinig. 8 eh is dan genoeg.

gr M