Andere typen diabetes

De behandeling van diabetes type 3c

De behandeling van diabetes type 3c kan bij iedereen anders zijn. Je krijgt bijvoorbeeld tabletten of insuline. Hoe gaat dit?

In het kort  

  • Bij diabetes type 3c krijg je een behandeling met insuline of tabletten. 
  • Het is voor iedereen anders wat de beste behandeling is. 
  • Soms heb je een extra behandeling nodig voor problemen met je maag en darmen. 

Hoe gaat de behandeling van diabetes type 3c? 

Met diabetes type 3c krijg je een behandeling met insuline of tabletten. Bijvoorbeeld het medicijn metformine. Dit verlaagt de bloedsuiker. Wat is de beste behandeling bij diabetes type 3c? Dit is voor iedereen verschillend. Het hangt af van hoeveel schade je alvleesklier heeft. Als de bloedsuiker een beetje hoger is dan normaal begin je meestal eerst met metformine. Maar vaak heb je uiteindelijk insuline nodig. 

Problemen met je maag en darmen behandelen 

Mensen met diabetes type 3c hebben soms ook last van hun maag en darmen. Je hebt dan hiervoor een extra behandeling nodig. Je neemt bijvoorbeeld speciale pillen aan het begin van het eten. Dan kan je lichaam stofjes uit het eten beter gebruiken.

Kunstmatige alvleesklier in de toekomst? 

Onderzoekers werken aan een klein apparaat dat een groep mensen met diabetes type 3c kan helpen. Het gaat dan als eerste om mensen zonder alvleesklier. Dat apparaat is de kunstalvleesklier van Inreda. Het regelt automatisch de bloedsuiker. Dit gebeurt met insuline en glucagon. Deze hormonen verhogen of verlagen je bloedsuiker als dit nodig is. Dat kan dus een oplossing zijn voor mensen zonder alvleesklier. Maar de onderzoekers moeten dit kleine apparaat eerst nog verder testen.

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Hans de Vries - hoogleraar Inwendige Geneeskunde, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 8 mei 2023