Andere typen diabetes

Waardoor krijg je diabetes type 3c?

Je kunt diabetes type 3c krijgen door schade aan de alvleesklier. Waardoor komt die schade?

In het kort  

  • Je alvleesklier kan beschadigd worden. Bijvoorbeeld door een ontsteking, alvleesklierkanker of een operatie.  
  • Hierdoor kun je diabetes krijgen. Deze soort diabetes heet type 3c. 
  • Diabetes type 3c kan snel ontstaan. Maar het kan ook langzamer gaan. 

Beschadigde alvleesklier  

De alvleesklier regelt veel in ons lichaam. Dit orgaan is heel gevoelig. Het krijgt snel een beschadiging. Bijvoorbeeld na een ontsteking aan de alvleesklier. Door schade aan je alvleesklier kun je diabetes type 3c krijgen. Dit kan ook gebeuren na alvleesklierkanker of een operatie aan je alvleesklier. Maar er kunnen ook andere oorzaken zijn. Door de schade werken meestal de cellen die insuline en glucagon maken niet meer goed. Je lichaam heeft insuline en glucagon nodig om de bloedsuiker goed te houden.

Ontstoken alvleesklier 

Je kunt diabetes type 3c krijgen door een ontsteking aan je alvleesklier. Een ander woord voor een ontstoken alvleesklier is pancreatitis. De ontsteking kan tijdelijk zijn of blijvend. De ontsteking kan schade veroorzaken aan de alvleesklier. 

Alvleesklierkanker 

Door alvleesklierkanker kun je diabetes type 3c krijgen. Bij alvleesklierkanker zit er een tumor in de alvleesklier. De tumor kan je alvleesklier beschadigen. Soms is diabetes een eerste signaal van alvleesklierkanker. 

Na een operatie aan de alvleesklier 

Ook kan de alvleesklier verwijderd zijn door een operatie. De operatie was bijvoorbeeld nodig vanwege kanker. Je alvleesklier kan helemaal verwijderd zijn, of een stukje ervan. Dan kan de alvleesklier niet meer goed werken, en heb je diabetes type 3c.

Andere oorzaken van diabetes type 3c 

Diabetes type 3c kan ook nog komen door andere dingen. Bijvoorbeeld door ijzerstapelingsziekte. Dan zit er te veel ijzer in de alvleesklier. Een ander woord voor ijzerstapelingsziekte is hemochromatose. Ook kan je alvleesklier beschadigd raken door een ongeluk.

Wanneer krijg je diabetes type 3c? 

Je kunt diabetes type 3c opeens krijgen. Bijvoorbeeld na een operatie aan de alvleesklier. Maar het kan ook langzamer gaan. Zoals na een alvleesklierontsteking. In het begin is de bloedsuiker soms maar een beetje hoger dan normaal. Vooral bij stress of als je ziek bent. Na de schade aan de alvleesklier kan het lang duren voordat je diabetes krijgt. Soms wel meer dan 10 jaar. Daardoor denken dokters niet altijd meteen aan diabetes type 3c. 

> Bekijk ook: Hoe herken je diabetes type 3c?

Artikel met medewerking van:

  • prof. dr. Hans de Vries - hoogleraar Inwendige Geneeskunde, Amsterdam UMC

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 8 mei 2023

Lees meer over Over diabetes type 3c

Volgend artikel