Eenvoudiger de verschillen (subtypen) meten van diabetes type 2
Dit onderzoek kijkt naar manieren om de verschillen in diabetes type 2 te meten. We noemen dit subtypen van diabetes type 2. Nu is het ingewikkeld om bij iemand een subtype van diabetes type 2 te bepalen. De onderzoekers willen de methode eenvoudiger maken, zodat meer mensen de behandeling krijgen die het beste bij hen past. Het doel is vooral om diabetes type 2 beter te kunnen omkeren. De onderzoekers bekijken hiervoor 2 testmethoden.
Let op: het grootste deel van de tekst hieronder is woord voor woord overgenomen van CCMO.nl.
Onderzoeksinformatie
- Reinier de Graaf Gasthuis
Doel van het onderzoek
Het doel van de 2DIAREM-studie is het ontwikkelen van minimaal invasieve alternatieven voor diabetes-typering. Twee alternatieve bemonsteringsmethoden zullen worden geëvalueerd, capillaire afname en continue glucosemonitoring (CGM).
Wanneer mag je meedoen?
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere:
- Diagnose diabetes type 2 of prediabetes
- Overgewicht met een BMI van 27 of hoger
- 40 jaar of ouder
Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je onder andere aan een van deze voorwaarden voldoet:
- Huidallergie, eczeem of bekende gevoeligheid voor lijmen
- Geschiedenis van bariatrische gewichtsverlies operatie
- Zwangerschap en borstvoeding
- Chronische medische aandoening, behandeling of medicatie anders dan diabetes
die het glucosemetabolisme kan beïnvloeden (hiv-diagnose, gebruik van steroïden
of immunosuppressiva, enz.) - Regelmatig 4 of meer alcoholische dranken per dag of gebruik van recreatieve
drugs
Meer over het onderzoek
Veranderingen in leefstijl (dieet en lichaamsbeweging) kunnen diabetes type 2 (T2D) omkeren, ook wel T2D-remissie genoemd. Hoewel gecombineerde leefstijlinterventies voor T2D-remissie veelbelovend zijn, reageren niet alle personen op dezelfde manier op dergelijke 'one-size-fits-all'-interventies. Onderzoek heeft aangetoond dat als gevolg van verschillen in T2D- pathofysiologie tussen individuen, verschillende subgroepen van T2D kunnen worden geïdentificeerd, die verschillen in welk dieet het meest gunstig is voor het herstel van de bètacelfunctie van de pancreas.
Het doel van dit 2DIAREM-onderzoek is het ontwikkelen van minder belastende methoden voor het in kaart brengen van verschillende subgroepen van type 2-diabetes, ook wel diabetestypering genoemd. Er worden twee soorten methoden onderzocht: vingerprikken en het continue glucose monitoringsysteem (CGM). Deze worden gebruikt om de resultaten van een suikerwaterdrankjestest (glucosetolerantietest) en diabetes subgroepen te voorspellen. Hiermee kunnen we de behandeling voor mensen met prediabetes of type 2-diabetes persoonlijker (passend voor elk persoon) maken en hen beter begeleiden. Bovendien helpt dit onderzoek om te kijken of er een prettiger alternatief mogelijk is voor de standaard suikerwaterdrankjestest. Dit onderzoek duurt in totaal 20 dagen. De studie bestaat uit meerdere kliniekbezoeken (Delft) en een thuismeting.
Organisaties die meedoen
Deze organisaties doen mee aan het onderzoek:
- TNO
Aanmelden voor dit onderzoek
Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek.
> Interesse? Stuur een mail naar kristel.kamstra@tno.nl
Laatst bijgewerkt door redactie op: 21 november 2024