Onderzoek

Over onderzoek naar diabetes type 2

Wetenschappers willen precies weten hoe diabetes type 2 ontstaat. En wat er gebeurt in het lichaam als je diabetes hebt. Zo komen er betere behandelingen. Hopelijk kunnen we diabetes type 2 in de toekomst ook echt voorkomen en helpen om er weer vanaf te komen. 

In het kort 

  • We weten steeds meer over diabetes type 2, maar nog niet alles. Het is een ingewikkelde aandoening.
  • Onderzoekers werken hard om diabetes type 2 nog beter te begrijpen. Als ze meer snappen van de ziekte, komen er betere behandelingen.
  • Wetenschappers doen ook onderzoek naar hoe je beter kunt omgaan met diabetes type 2. 

Nog meer kennis nodig 

Bij diabetes type 2 kan het lichaam de bloedsuiker niet meer goed regelen. Hoe komt dit? Er is al veel over bekend, door onderzoek. We weten bijvoorbeeld dat er te weinig insuline in het lichaam is. En dat die insuline de bloedglucose minder goed omlaag krijgt. Maar we weten nog niet alles. Daarom doen wetenschappers nog steeds veel onderzoek naar diabetes type 2. 

Diabetes type 2 voorkomen of genezen 

Het zou fijn zijn als we diabetes type 2 helemaal kunnen voorkomen, zodat niemand het meer krijgt. We weten namelijk wel hoe je de kans veel kleiner maakt. Maar het is onduidelijk waarom dit soms werkt en soms niet. Wetenschappers zoeken dit uit. Door nieuwe kennis komt er hopelijk ook genezing in de toekomst. 

Veel onderzoek naar diabetes wordt in laboratoria in ziekenhuizen of universiteiten gedaan.

Wat is de beste behandeling? 

Een goede behandeling van diabetes type 2 maakt de kans kleiner dat je andere aandoeningen krijgt. Bijvoorbeeld problemen met je hart, nieren en ogen. We noemen dit ook wel complicaties van diabetes. Artsen en onderzoekers werken hard aan betere behandelingen. Zoals een betere behandeling met medicijnen of met insuline. Maar ze bekijken ook wat iemand zelf kan doen, bijvoorbeeld met gezond leven, waarbij je let op bewegen, voeding, ontspanning en slaap. En hoe dit allemaal het meeste effect heeft.  

Zo goed mogelijk omgaan met diabetes type 2 

Je krijgt bij diabetes type 2 vaak adviezen over leefstijl. Maar hoe doe je dat, opeens anders gaan leven dan je gewend bent? Onderzoekers bedenken manieren om mensen hierbij te helpen. Ze bekijken ook welke veranderingen het beste helpen. En hoe mensen bijvoorbeeld elkaar kunnen motiveren en helpen. Door bijvoorbeeld samen te gaan wandelen of gezonde recepten te delen met elkaar. 

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023

Lees meer over Onderzoek naar diabetes type 2

Volgend artikel