Glucosesensoren geven veel afval

Laatste activiteit: 21 juli 2024 17 reacties 7 volgers 1 waardering
29 mei 2024 om 10:15

Beste mensen, hetvalt me elke keer weer op hoeveel materiaal ik weggooi bij het plaatsen van een sensor.

De omnipod stuur ik terug voor recycling maar ik heb nog nooit gehoord dat je dat met sensoreninbrengers ook kan.

Weet iemand of er al nagedacht is over hoe dit op te lossen of dat daar fabrikanten mee bezig zijn?

17 reacties

29 mei 2024 om 10:39

Mee eens over de berg plastic en metaaldeeltjes. In een ver verleden heeft iemand na een soort gelijke oproep en discussie hierover contact opgenomen met Abbott. Of daar een echte reactie op is gekomen, weet ik niet meer. Er is echter niets veranderd. Al zou je de applicator een keer of tien kunnen gebruiken, zou al zo veel schelen.

Avatar van Marten
29 mei 2024 om 17:10

Eens en idd nergens voor nodig. Maar ja in de zorg neemt men geen risico: alles steriel verpakken per stuk en na gebruik weggooien.

29 mei 2024 om 18:01

Nou, ik denk echt dat het anders kan. In ziekenhuizen zijn ze ook steeds meer bezig met de afvalberg verkleinen en ik denk dat het hier ook kan maar dat de wil ontbreekt eerlijkgezegd.

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
3 juni 2024 om 14:41
Trefpunt-manager

Heel begrijpelijk en goed dat je daarover nadenkt, want je houdt inderdaad heel wat afval over na gebruik van een sensor. Toevallig weet ik dat een bedrijf hiermee bezig is. Sensible Health Systems ontwikkelt een nieuw type glucosesensor voor mensen met diabetes. De meeste onderdelen worden hergebruikt; alleen de 7-daagse sensor (pleister) is een wegwerpproduct. Het is wel de vraag hoe betrouwbaar de sensor is, dat wordt nu onderzocht. Op de website van het Diabetes Fonds kun je er meer over lezen: www.diabetesfonds.nl/wat-we-doen/onderzoek/de-glucosesensor-van-de-toekomst

3 juni 2024 om 19:07

Dank Thalina. Een schip wat langzaam keert, maar hopelijk wel keert....

9 juli 2024 om 20:05

Ik belde Abbot gisteren omdat ik een nieuwe sensor wilde hebben. De oude was na 3 dagen gestopt met een foutmelding. Ik heb toen ook gevraagd waarom ik iedere keer de applicator moet weggooien. Kan men dat niet anders maken? Nou ja, het meisje aan de andere kant begreep het wel maar ik geloof niet dat ze er iets mee doet.

Het probleem zal wel zitten in de constructie. Er zit een naaldje in de applicator die door de sensor gaat en dan door de capillair aan de andere kant van de sensor. Die capillair is te dun om in de huid aan te brengen, vandaar dat naaldje. Een nieuwe sensor zelf op dat naaldje schuiven gaat gegarandeerd te vaak mis. Of het naaldje gaat krom, of niet recht door de sensor heen of het blijft niet steriel. Men zal de constructie moeten veranderen zodat je een nieuwe sensor inclusief naaldje er in, aan de applicator kan bevestigen. Het blijft toch wel een beetje riskante operatie omdat het naaldje los van de sensor moet blijven en er dan ook makkelijk uit kan vallen. Misschien heeft men deze problemen wel voorzien en daarom besloten om iedere keer een nieuwe applicator bij te leveren.

10 juli 2024 om 10:45

Maar het naaldje zit toch niet aan de applicator als je de sensor in elkaar zet? Het naaldje zit in het trapezium gedeelte dat je aan de applicator 'plakt' als je start. Het naaldje blijft wel in de applicator achter na het plaatsen.

Het ontwerp zal wel aangepast moeten worden: je moet de applicator weer kunnen spannen na gebruik en een soort reservoir voor gebruikte naaldjes.

10 juli 2024 om 14:38

Oh Yvonne, mijn fout. Ik heb alleen nog applicators die al gebruikt zijn en kon niet meer zien waar het naaldje oorspronkelijk zit.

Waar een wil is, is een weg. Het zal best wel mogelijk zijn om een deel weer te hergebruiken. Misschien komt dat ooit. Iedereen moet dat maar aan de leverancier/fabrikant vragen zodra men telefonisch contact heeft.

Ik had meer moeten aandringen, van joh vraag het nou aan de oppergod bij jullie en laat me weten wat het antwoord is. Dat moet ik een volgende keer maar doen.

10 juli 2024 om 14:45

Je kan het proberen bij Abbott, maar ik heb de oppergod van Abbott afgeschreven als onbereikbaar voor gewone stervelingen. Trouwens ook onbereikbaar voor de meestal zeer vriendelijke helpdeskmedewerkers.

11 juli 2024 om 13:39

En aan het einde van het telefoongesprek wordt er gevraagd of je wilt meewerken aan een enquete en of ik dan even aan de lijn wil blijven. Ok denk ik dat is prima. En dan klik.. is de verbinding verbroken.

Ik las ook de link van Thalina, over waar Sensible Health Systems mee bezig is. Het zegt me nog niets. Eerst maar afwachten.

Ik bedenk ineens dat ik de oude sensor gewoon terug in het doosje doe en dan met doosje en al weggooi. Dus ook het batterijtje in de sensor. Ik heb hier in de supermarkt nog nooit een batterijcontainertje gezien. Ik ga er niet van wakker liggen.

19 juli 2024 om 12:35

Ik ben recent gediagnosticeerd als diabetes type 2 en heb geen recht op vergoeding. Ik koop daarom zelf CGM's om te zien wat mijn dieet doet en ben intussen redelijk goed ingesteld. Wat betreft de afvalberg, iets wat mij ook aan het hart gaat, test ik nu de Glunovo CGM (heet Flash maar is CGM). Deze is goedkoper dan de grote jongens, heeft een vergelijkbare verpakkings afvalberg en vergelijkbare levensduur van 2 weken, maar......de transmitter is hier los gekoppeld van de sensor. Dus je gooit alleen de sensor weg, en niet de elektronika van de transmitter. Die transmitter gaat 3 jaar mee. Nadeel is natuurlijk wel dat je hiermee "locked in" bent, maar het drukt wel enorm de kosten. Ik zal hier binnenkort mijn ervaringen delen met dit systeem.

Bewerkt op 19 juli 2024 om 12:36
20 juli 2024 om 11:24

Na lezing van hun website lijkt mij het een interessant alternatief voor de FSL. Alleen mag hij niet in zeewater en ik vraag me af of het niet een gedoe is met de transmitter plaatsen als de sensor op je buik zit. Plus dat hij 5 cm van je navel en een insulinetoedieningsplek moet zitten (hoe lang mag daar niet gespoten zijn?). Ook mag je telefoon niet op niet-storen.

Kortom ben ik heel benieuwd naar je ervaringen uit de praktijk.

20 juli 2024 om 13:48

Ja je moet ook veel van die rommel mee nemen als je op reis gaat. Dat is jammer.

20 juli 2024 om 16:45

Hoi Yvonne,

Ik ben zelf type 2 (geen insuline) en in de zee zul je mij niet snel vinden. Ik kan hem alleen vergelijken met de LibreView 2. De transmitter plaatsen is echt niet spannend, hoewel ik het eerst wel verkeerd deed. Je moet flink duwen (hij moet klikken) maar dat is helemaal niet vervelend hoor. Het is een CGM en alleen al daarom vind ik hem veel fijner dan de LibreView 2. Als er specifieke vragen zijn hoor ik het wel. Grootste nadeel vind ik het formaat en de erg goed plakkende stikker (als man de sensor loshalen is niet fijn).

20 juli 2024 om 17:16

Ach wat is cgm.. ik gebruik de freestyle libre2 met de app juggluco en dat meet toch ook continue of met een klein interval misschien, hoewel het officieel een fgm is.

Wat kan een man niet wat een vrouw wel kan? Als je bedoelt dat je haren meetrekt dan zou ik zelf gewoon een plekje scheren en het probleem is opgelost. Dan weet je meteen waar de vorige sensor zat :-)

Ik heb ook wel even naar die glunovo gekeken maar dan heb ik weer een andere app die mischien net weer niet de waarde op het telefoonscherm laat zien tenzij je in de app zelf zit. Met juggluco staat de waarde altijd in beeld, welke app er ook onder draait en dat wil ik niet meer missen.

Ik vind het wel een goed idee dat de elektronica niet weggegooid wordt maar voor zover ik het begrepen heb, wordt de applicator ook maar 1 keer gebruikt.