Blog #2: Interview door het +Gezond Magazine over mijn Charcot-voet en het vervolg van mijn "herstel".

3 mei 2024 1 waardering 6 reacties

En dan sta je ineens met een stukje over mijn Charcot-voet in het +Gezond Magazine van april 2024.
In mijn zoektocht naar lotgenoten had mijn vrouw contact gezocht met het Plus Magazine. Kort daarna kwam van hen het verzoek of ik mee wilde werken aan een interview voor het +Gezond Magazine over die aandoening in het kader van een voeten special. Afspraken gemaakt voor een telefonisch gesprek met journaliste Deborah Ligtenberg op 15 december 2023 en een huisbezoek door fotografe Hester Doove op 12 januari 2024.

Bijgesloten is het stukje zoals het op 19 april is verschenen in dat tijdschrift.

Tussen het interview en nu (3 mei 2024) is er het nodige veranderd. Begin februari bleek al dat de ontsteking in mijn voet aan het uitdoven was en is er een start gemaakt met het aanmeten van een VLOS (voorlopige orthopedische schoen). Dit zou een laars van ongeveer 40 cm hoog te zijn, voorzien van een met carbonvezel versterkte schacht, als een soort vervanging van gips. Op 28 februari was ik weer op het "schoenenspreekuur" op de revalidatie afdeling van het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein. Toen bleek dat de ontsteking in mijn voet volledig was uitgedoofd en mocht ik uit het gips en in de VLOS (laars). Vanaf die datum moest ik toch nog een paar keer langs de orthopedisch schoenmaker voor kleine aanpassingen van de binnenzool en meer ruimte bij de tenen om drukplekken te corrigeren. Iedere keer goed en snel geholpen. Op 24 april kreeg ik op de revalidatieafdeling te horen dat er gestart kon worden met de fabricage van de definitieve orthopedische schoenen. Groot was mijn opluchting toen ik te horen kreeg dat deze schoenen slechts 21 cm hoog mochten worden.
Over het verdere vervolg, vanaf 4 mei 2024, ga ik weer een aparte blog schrijven.

Hopelijk kan dit blog en het stukje in de +Gezond magazine bijdragen aan mijn doel om meer bekendheid te geven over deze aandoening. Al is het maar dat privé personen of medisch onderlegde personen meer alert worden om de eerste symptomen van een Charcot-voet te herkennen en verder leed te voorkomen. Ook zou ik graag in contact willen komen met meer lotgenoten.

6 reacties

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
6 mei 2024 om 08:57
Trefpunt-manager

Bedankt voor het delen Han! Goed dat je hier aandacht voor vraagt. En wat fijn om te lezen dat het de goede kant op gaat en dat je uit het gips mag! Sterkte met het verdere herstel.

17 mei 2024 om 11:18

Hallo Han, ook ik ben op zoek geweest naar lotgenoten. Nu dus ineens jouw verhaal en herkenbaar. Een van de problemen van charcot is volgens mij inderdaad dat het lastig is om het in een vroeg stadium te signaleren, dus hoe meer bekendheid hoe beter.

Mijn verhaal is dat ik halverwege 2021 dacht dat ik mijn enkel had verstuikt. Sporttape gekocht en door de tape ontstond een wond onder mijn voet. Mijn voet werd rood en gezwollen. Uiteindelijk naar de huisarts, wondverzorging en antibioticakuur. Na twee maanden wond genezen en ik hield een rare voet over. Ook mijn andere voet had mankementen, maar ja ik dacht: doorgezakte voeten op mijn 65e jaar en gezien mijn werk, niet zo vreemd.

Begin 2022 werd bij mij diabetes vastgesteld. Achteraf denk ik: hoe lang liep ik daar al mee rond.

Begin januari 2023 werd ik door de huisarts doorverwezen naar de spoedeisende hulp van het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp vanwege een wond aan mijn kleine teen links. Deze is de andere dag geamputeerd, maar tegelijkertijd werd na allerlei onderzoek ook duidelijk dat ik een doorgemaakte charcotvoet had rechts. Met rocker bottom en daaronder een defect. Periode van gips volgde en aangezien de orthopeed van het Alrijne voorzag dat door de rocker bottom t.z.t. een nieuwe wond zou kunnen ontstaan, stelde hij voor te opereren. Het uitstekende bot onder mijn voet weggehaald en mijn kuitspier verlengd begin juni 2023. Eind oktober eindelijk mijn orthopedische schoenen.

Ik kan weer redelijk functioneren. Niet al te ver lopen, maar oké, helaas niet meer autorijden, maar ik heb een elektrische driewieler. Nooit meer op blote voeten lopen. Maakt allemaal niet zoveel uit, ik ben blij dat ik er zo goed doorheen gekomen ben

. Nu is het belangrijk om de zaak stabiel te houden. Controles door de orthopeed, de podotherapeut, de medisch pedicure en de huisarts.

Han, ik hoop met jou dat door het vertellen van onze ervaringen er inderdaad meer aandacht komt voor de Charcotvoet, zodat dit probleem in een vroeg stadium kan worden herkend.

Vriendelijke groet van Sia

Avatar van Han_W61
18 mei 2024 om 17:45

Hallo Sia,

Wat een verhaal zeg, als ik het goed begrijp heb jij het erger dan ik.
Jij had de pech dat de Charcot-voet diagnose niet op tijd is gesteld.
Ik heb weliswaar ook een rocker bottom met blaar, maar de blaar is genezen en de rocker bottom is verder, tot nu toe, op te vangen door de binnenzool van mijn orthopedische laars. Een operatie is gelukkig (nu nog) niet aan de orde.
Dinsdag 21 mei heb ik een CBR rij-test om hen te laten bepalen of autorijden nog wel mogelijk is voor mij, dit ivm. mijn verzekering. Ik hoop dat dit gaat lukken. Fietsen lukt intussen ook weer.
Verder heb ik ook te horen gekregen dat ik nooit meer op blote voeten mag lopen (ik kan dat ook niet meer) en dat zwemmen ook niet meer kan. Als fervent watersporter was dat een grote klap voor me. Echter, als ras-optimist heb ik dat zwemmen nog niet definitief opgegeven en denk ik na over mogelijkheden.
Net als jij ben ik blij met hoe ik erdoor ben gekomen en hoe ik nu ben. Mijn herstel is nog in volle gang en ik maak nog steeds kleine verbeteringsstapjes met het lopen, ik zit nu op max. 3.500 stappen per dag en ik denk dat ik dit nog verder uit kan gaan bouwen.

Ik ben blij dat je hebt gereageerd en als jij dat goed vindt houden we contact via deze site.

Vriendelijke groeten, Han.

 

20 mei 2024 om 09:43

Hallo Han, bedankt voor je antwoord. Fijn om af en toe ervaringen uit te kunnen wisselen. Nooit meer op blote voeten lopen is inderdaad wel een dingetje. Ook wij zijn watersporters, we hebben 40 jaar gevaren, maar vorig jaar de boot verkocht. Ik zie mijzelf geen lijntjes meer uitgooien en van boort springen. Op zoek dus naar andere manieren om het leven aangenaam te maken.

Ik ben heel benieuwd naar je CBR-test. Mijn rechtervoet is te stijf en mijn schoen is te lomp. Jammer dat dan juist mijn rechtervoet teveel problemen geeft anders had het rijden in een automaat de oplossing geweest. Nog een auto met handgas overwogen, maar dat vind ik nogal gedoe en een behoorlijke investering. Mijn elektrische driewieler geeft me weer een stuk vrijheid terug en het openbaar vervoer biedt ook perspectief. Daarnaast is mijn man natuurlijk bereid om mij overal heen te rijden, maar zoals gezegd, mijn vrijheid is belangrijk.

Heb jij trouwens ook last van Neuropathie?

Groetjes van Sia

Avatar van Han_W61
20 mei 2024 om 19:14

Hallo Sia,

Mijn voet, enkel en kuit zitten nu in een met carbon versterkte laars met een harde zool die voor de afwikkeling zorgt. Mijn enkelgewricht kan ik hierin dus niet bewegen, zie de bijgesloten foto van mijn VLOS laars. Eigenlijk is dit een vervanging van gips, nodig als overbrugging naar de definitieve orthopedische schoen die lager wordt.
Desondanks verwacht ik morgen goed door de keuring te komen hoor. Heb al getest op kleine stukjes en dat gaat uitstekend.

En ja, ik heb al meer dan 10 jaar last van polyneuropathie. Overigens ook een mogelijke veroorzaker van een Charcot-voet, zelfs als je geen diabetes hebt. Dit hoorde ik van een andere patiënt in het ziekenhuis. En het is bijna altijd de dominante voet waar de Charcot-voet ontstaat.

Fijn dat je man je overal naar toe kan brengen. Ik werk niet meer, mijn vrouw nog wel dus dat is lastiger met combineren en afspraken. Dus ik snap je hang naar vrijheid en zelfstandigheid ook heel goed.

Mijn vrouw en ik kunnen nog geen afstand van de boot doen en kijken dit jaar hoe het gaat. Naast een kleine oude stalen klassieke rondspantvlet met windscherm en een bb-motor, lengte 5 meter, hebben wij een mooie klassiek stalen motorboot van 10 meter lang. Echt origineel dus zonder boegschroef en dat laat ik voorlopig ook zo. Tot nu toe niet nodig gehad. Vorig jaar ondanks gips goed op kunnen vertoeven en slapen en alleen op Vinkeveen gevaren.

Ik sluit voor nu weer af en fijn dat je contact wilt houden. Ik hou je op de hoogte.

Vriendelijke groet,
Han

Bewerkt op 20 mei 2024 om 19:18
Avatar van Han_W61
21 mei 2024 om 19:03

Beste Sia,

Ik vond het erg voor je dat je aangaf dat je schoen te lomp was. Is deze lomper dan mijn laars?
Mijn rechtervoet is ook stijf door de laars maar ik kan nog steeds voldoende kracht zetten.

Mijn rijtest ging goed. Ik rij in een auto met een automaat. Allereerst werd mijn remkracht op het pedaal gemeten. Benodigd is minimaal 700 Newton oftewel 70 kg op het rempedaal. Dit om een auto te stoppen, waarvan de rembekrachtiger is uitvallen (volgens het CBR). Ik kwam uit op ongeveer 850 Newton terwijl ik nog niet alle kracht zette.
Het gaspedaal bedien ik vanuit mijn knie en dat is gevoelig genoeg om goed te kunnen rijden. Om toch ook nog in de handgeschakelde auto van mijn vrouw te mogen rijden moest ik met mijn linkervoet voorzichtig het rempedaal bedienen terwijl ik 10 km per uur reed. Ook dat ging goed. Dus geslaagd voor de rijtest, deze duurde al met al, inclusief 10 minuten uitleg, 30 minuten. Alles verliep heel snel daarna, lees mijn nieuwe blog #3.

Ik weet niet bij welk bedrijf jouw schoen is gemaakt, mijn schoen komt bij de firma George In Der Maur uit Groenekan vandaan. Zij zijn ook iedere woensdagochtend aanwezig in het Antonius Ziekenhuis Nieuwegein bij de revalidatie afdeling. Heel handig. Zij kunnen iedere schoen maken, ook als je een foto hebt of een oude wandelschoen die goed beviel. Mijn nieuwe schoen gaat ongeveer worden zoals op de foto aan mijn linkervoet zit. Dat is trouwens ook al een orthopedische schoen, afgeleid van een Meindl wandelschoen.

Ik blijf voorlopig blogs schrijven over het verloop van mijn voet.
Mocht je nog vragen hebben dan hoor ik die graag.

Vriendelijke groet,
Han

Bewerkt op 21 mei 2024 om 19:05
Avatar van Han_W61Han_W61

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 2

Blogt sinds april 2024

Volgende blogpost

Terug naar blog