Waarom podotherapie?

11 juni 2023 1 waardering 1 reactie

Podotherapie is een fantastisch beroep!

Waarom? Omdat we dagelijks voeten en soms zelfs levens van diabetespatiënten mogen redden. Dat klinkt misschien nogal groots, maar dat is toch echt waar het soms op neer komt.

Even voor de duidelijkheid, wat is podotherapie ook al weer? Was dat niet iets met voeten? Jazeker, maar ook iets met enkels, knieën, heupen en rug. En ook iets met specifieke doelgroepen, zoals diabetes, reuma, sporters, kinderen etc. Een behoorlijk veelzijdig beroep dus.

Ik zal in mijn blog de ervaringen van podotherapeuten bij diabetes gaan delen. Een kijkje vanuit de andere kant.

Waarom zijn diabetespatiënten dan zo’n belangrijke doelgroep voor podotherapeuten?

Even kort wat getallen om dit duidelijk te maken. Dat is niet om u bang te maken, maar vooral om het belang van goede voetzorg duidelijk te maken.

Van alle mensen met diabetes krijgt 20-25% voetproblemen. Bij 15% hiervan ontstaat uiteindelijk een wond aan de voet en/of onderbeen. Uiteindelijk kan dit leiden tot amputatie van een teen, voet of (onder)been. Heeft u eenmaal een wond gehad, dan is de kans 40% dat u binnen 1 jaar een tweede wond krijgt. Het behandelen van dergelijke wonden zijn over het algemeen erg intensief en langdurig en is erg kostbaar (10.000 euro per wond).

Zo zijn er nog veel meer cijfers, waar ik u verder niet mee lastig zal vallen.

Maar het is dus belangrijk om goed voor uw voeten te zorgen en de podotherapeut speelt daar een belangrijke rol in.

In de volgende blogs zal ik u meenemen in de ervaringen van mijn mede-podotherapeuten en hopelijk kan ik laten zien hoe we samen met u als patiënt kunnen zorgen voor gezonde voeten waarmee u zorgeloos kunt bewegen. Want als diabetespatiënt heeft u al genoeg aan uw hoofd met alle adviezen die u van de verschillende professionals mee krijgt.

1 reactie

14 juni 2023 om 14:59

Geweldig EllenS. Ik ben benieuwd naar de inzichten in je volgende blog berichten. Gr Miranda

Avatar van EllenSEllenS

Werkt in het diabetesveld

Blogt sinds juni 2023

Diabetes in de podotherapiepraktijk

7 volgers

2 blogberichten

Volgende blogpost

Terug naar blog