De informatiebrei over voetzorg

20 juni 2023 0 waarderingen 2 reacties

Waar haalt u nu de beste informatie als het gaat over uw voetzorg?

Als diabetespatiënt ziet u over het algemeen veel verschillende zorgverleners, ook op het gebied van voetzorg. De praktijkondersteuner in de huisartspraktijk die uw voeten regelmatig controleert, de podotherapeut die de voetscreening uitvoert en u in een zorgpakket indeelt, de pedicure die uw voeten verzorgt of soms ook de internist in het ziekenhuis. Al deze zorgverleners geven u informatie mee over de effecten van diabetes op uw voeten, hoe u zelf uw voeten kunt controleren en verzorgen en wat u moet doen als u drukplekken of wondjes aan uw voeten krijgt.

De informatie die u hierbij ontvangt is zeer divers, niet altijd even goed afgestemd op de ontvanger en kan elkaar ook wel eens tegenspreken. Voor u als patiënt dan de taak om uit al deze ‘brei’ aan informatie het meest relevante te halen. Ga er maar aan staan!

Uit onderzoek binnen onze podotherapiepraktijk blijkt dat de zorgverleners niet altijd van elkaar weten wie welke informatie aan de patiënt meegeeft en dat de informatie soms onvolledig is. Dat kan betekenen dat de patiënt niet altijd goed voorgelicht wordt over het gehele traject. Onze podotherapeuten merken dan ook regelmatig dat patiënten niet weten waarom ze een afspraak moeten maken bij de podotherapeut. Dan sta je natuurlijk al met 1-0 achter.

De podotherapeut kan en moet hier een grote rol in spelen. Als casemanager binnen de diabetische voetzorg moeten we zorgen dat de informatievoorziening door alle zorgverleners op orde is. Dat doen we door bijvoorbeeld lezingen te verzorgen aan pedicures en praktijkondersteuners, ons netwerk uit te breiden en regelmatig casussen te overleggen met andere voetzorgverleners. Op deze manier kunnen we dus de optimale zorg leveren en zo het aantal complicaties verminderen. En weet u als patiënt tenminste ook waar u aan toe bent.

2 reacties

21 december 2023 om 14:03

Goed en informatief artikel. Waar ik tegen aan loop is dat in in mijn woonplaats - Lelystad - het heel moeilijk is om aan een pedicure te komen die ook op zaterdag werkt. Verder weet ik zelf ook niet zo goed wat een podotherapeut voor mij kan doen. Ik het diabetes type 2.

8 februari 2024 om 11:47

Podotherapeuten, ik begrijp wat zij doen en weet ook dat zij nodig zijn, regelmatige controle van de voeten zijn noodzakelijk, alleen wat is regelmatig, ieder jaar of iedere twee of drie jaar, zij stellen een zorgprofiel vast i.v.m de vergoeding van de onkosten door het ziekenfonds, alleen zou je mogen verwachten dat bij wijziging van het zorgprofiel de patiënt er ook van op de hoogte wordt gesteld, zij verwijzen ook door naar een pedicure, maar als ik de laatste tijd de prijzen van de pedicure bekijk die met het ziekenfonds worden verrekend dan begin ik een beetje op een verdienmodel te lijken.

Avatar van EllenSEllenS

Werkt in het diabetesveld

Blogt sinds juni 2023

Diabetes in de podotherapiepraktijk

7 volgers

2 blogberichten

Terug naar blog