Doel onderzoek
Het hoofddoel van het onderzoek is om te bepalen of langdurig sporten in de middag (15:00-17:00 PM) anders is dan sporten in de ochtend (07:00-09:00 AM) voor het verbeteren van de insulinegevoeligheid in personen met pre-diabetes en de onderliggende mechanisme te onderzoeken.

Wanneer mag je meedoen?
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere:

  • 40 tot 75 jaar oud
  • BMI ≥25 kg/m2
  • man, of postmenopauzale vrouw (minstens 1 jaar zonder menstruatie)
  • HbA1c tussen de 5.7–6.4%

Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je onder andere aan een van deze voorwaarden voldoet:

  • roken
  • alcohol consumptie van meer dan 3 glazen per dag voor mannen of meer dan 2 glas per dag voor vrouwen
  • onstabiel lichaamsgewicht (gewichtsverlies of bijkomen van meer dan 5 kg in de laatste 3 maanden)

Meer over het onderzoek
Verschillende metabole processen, inclusief metabole snelheid in rust, insuline gevoeligheid en insuline uitscheiding, volgt een terugkerend 24-uurs ritme. Het is aangetoond dat deze ritmes verstoord zijn in proefpersonen met pre-diabetes in vergelijken tot jonge gezonde proefpersonen. In een retrospectieve analyse van een sport trainingsinterventie die uitgevoerd was in de ochtend of juist in de middag, vonden we dat de middag sporters hun perifere insulinegevoeligheid en gevaste bloed suiker spiegel een grotere mate hadden verbeterd in vergelijking met de ochtend sporters. Echter, zijn de onderliggende mechanisme niet duidelijk.

Proefpersonen zullen een 12 weeks begeleidt hoge intensiteit interval training (HIIT) programma met 3x 30 minuten sessies per week uitvoeren. Proefpersonen worden gerandomiseerd tot of de ochtend trainingstijd of de middags trainingstijd. Om uitkomst maten te meten zullen proefpersonen voor en na het 12 weeks trainingsprogramma naar de universiteit komen voor 43 uur om metingen uit te voeren.

Organisaties die meedoen
Deze organisaties doen mee aan het onderzoek. 

  • Maastricht University Medical Center

Aanmelden voor dit onderzoek

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek.

Laatst bijgewerkt door redactie op: 30 mei 2024