Is het stofje 6-BT veilig? (mensen met insulineresistentie)
Datum laatste controle door de redactie van diabetes.nl: 28-02-2024
Dit onderzoek kijkt naar het stofje bromotryptofaan (6-BT). De bacteriën in je dikke darm maken dit stofje. In dit onderzoek kijken onderzoekers of 6-BT veilig is voor mensen. Ook onderzoeken ze of het stofje de bloedsuiker lager maakt. De onderzoekers zoeken deelnemers met insulineresistentie. Of met metabool syndroom.
Let op: het grootste deel van de tekst hieronder is woord voor woord overgenomen van CCMO.nl.
Onderzoeksinformatie
- Amsterdam UMC (locatie AMC)
Doel onderzoek
Het doel van het onderzoek is het vaststellen van de veiligheid van het middel 6-bromotryptofaan (6-BT). Ook wordt gekeken naar het effect van dit middel op de bloedsuiker en welke dosering het beste werkt.
Wanneer mag je meedoen?
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere:
- metabool syndroom en/of insulineresistentie
- man
- 35-70 jaar
- kaukasisch
Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je onder andere aan een van deze voorwaarden voldoet:
- hart- en vaatziekten in de voorgeschiedenis
- roken
- niet in staat om MRI te ondergaan (metaal in lichaam, claustrofobie etc.)
Meer over het onderzoek
6-BT is een stof die in de dikke darm wordt gemaakt door bacteriën. De bacteriën gebruiken hiervoor tryptofaan. Dat is een stukje van een eiwit dat in voeding zit. Uit eerder onderzoek is gebleken dat 6-BT bij mensen met beginnende suikerziekte (diabetes) type 1 mogelijk zorgt dat deze ziekte later begint. Dit is erg belangrijk, want op dit moment is er geen behandeling die deze ziekte kan stoppen.
We hebben in muizen onderzocht wat 6-BT precies doet. In deze onderzoeken vonden we dat 6-BT ontsteking vermindert, en dat het zorgt dat de alvleesklier meer insuline maakt. Ook vonden we dat 6-BT niet schadelijk is voor de organen. Met dit onderzoek willen we aantonen dat 6-BT veilig is voor mensen. Ook bestuderen we de gevolgen van 6-BT op de bloedsuiker en op leververvetting van de proefpersonen, en kijken we welke hoeveelheid van het middel we het best kunnen gebruiken. Als de veiligheid bewezen is, willen we een vervolgonderzoek doen met patiënten met suikerziekte.
Organisaties die meedoen
Deze organisaties doen mee aan het onderzoek.
- Amsterdam UMC
Aanmelden voor dit onderzoek
Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek.
Laatst bijgewerkt door redactie op: 30 mei 2024