Doel van het onderzoek 
Het doel van het onderzoek is om te onderzoeken wat de waarde is van flexor tenotomie in de preventie van recidiverende teen ulcera bij patiënten met diabetes en teen ulceratie in de voorgeschiedenis. Daarnaast beogen we om de hoeken van de interfalangeaal gewrichten en metatarsofalangeaal gewrichten op belaste CT-scans en niet-belaste CT-scans, bloodvoetsedruk en kwaliteit van leven te vergelijken voor en na de interventie en tussen de twee studiegroepen. 

Wanneer mag je meedoen? 
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere: 

  • perifere polyneuropathie 
  • klauw- en/of hamertenen 
  • een gedocumenteerde voorgeschiedenis met ulcera onder de top van de tenen 

Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je onder andere aan een van deze voorwaarden voldoet: 

  • zwangere vrouwen 
  • open ulcera op de tenen 

Meer over het onderzoek 
Voet ulcera zijn een frequent probleem bij patiënten met diabetes mellitus en kunnen leiden tot amputaties. Preventie van deze ulcera is daarom van groot belang. Klauw/hamerteen deformiteit wordt vaak gezien bij patiënten met diabetes. Deze deformiteiten vergroten de kans dat ulcera ontstaan, met name op de top van de teen. Een flexor tenotomie kan worden gebruikt om de gevolgen van klauw/hamer tenen te behandelen met als doel om te voorkomen dat ulcera recidiveren. Voor het indiceren en analyseren van de uitkomsten van flexor tenotomie kunnen staande CT-scans en blootvoetsedrukmetingen worden gebruikt. 

Organisaties die meedoen 
Deze organisaties doen mee aan het onderzoek.  

  • Academisch Medisch Centrum - Universiteit van Amsterdam (AMC-UvA) 

Aanmelden voor dit onderzoek 

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek. 

Laatst bijgewerkt door redactie op: 30 mei 2024