Doel onderzoek 
Het doel van dit onderzoek is uit te zoeken of het combineren en uitvoeren van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie in combinatie met een digitaal gezondheidsplatform haalbaar is. Daarnaast wordt gekeken of deze combinatie mensen helpt bij het verbeteren van leefstijlgedrag en het verlagen van het risico op suikerziekte (diabetes). Met personaliseren bedoelen we dat er samen met de diëtist een voedings- en leefstijladvies wordt samengesteld op basis van uw huidige voedingspatroon. Daarnaast wordt gekeken naar de resultaten van lichaamsmetingen en bloedmetingen. Al deze inzichten samen vormen de basis voor het maken van persoonlijke doelen in het persoonlijke gezondheidsplatform. De resultaten van dit onderzoek geven inzicht of de gepersonaliseerde leefstijlinterventie en het digitale gezondheidsplatform gecombineerd kunnen worden uitgevoerd en of het mensen helpt een leefstijlaanpassing beter vol te houden. Tevens zal bekeken worden of de interventie op grotere schaal ingezet kan worden voor mensen met prediabetes 

Wanneer mag je meedoen? 
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere: 

  • overall gezond 
  • HbA1c level in prediabetes range 39-53 mmol/mol 
  • leeftijd tussen 18 - 70 jaar 
  • digitaal vaardig 

Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je onder andere aan een van deze voorwaarden voldoet: 

  • chronische ziekte, bepaalde ziektegeschiedenis 
  • gebruik van medicatie van invloed op interventie (voor suikerziekte, bloeddruk, overgewicht) 
  • vakantie in het buitenland/langer dan een week op vakantie 
  • hoge alcoholinname 
  • meedoen aan een andere leefstijlinterventie, afvalprogramma of onderzoek 

Meer over het onderzoek 
In Nederland leven ongeveer 1,2 miljoen mensen met suikerziekte. Dit aantal stijgt wekelijks met ongeveer 1000 mensen. Hetzelfde aantal mensen leeft met prediabetes, wat een voorstadium van suikerziekte is. In dit voorstadium van suikerziekte is voorkoming van het daadwerkelijk ontwikkelen van suikerziekte nog mogelijk door veranderingen in leefstijl. Voeding, beweging, gewicht, slaap, stress en sociale steun zijn onderdelen van leefstijl, waar een aanpassing op kan worden gedaan om gezondheid te verbeteren. Nog beter is een interventie die speciaal is aangepast op het individu. Zo’n gepersonaliseerde leefstijlinterventie blijkt het risico op suikerziekte te verlagen. Het ELFI programma heeft als doel het verbeteren van de leefstijl van mensen met prediabetes om te voorkomen dat zij suikerziekte ontwikkelen. We willen onderzoeken of het uitvoeren van een gepersonaliseerde leefstijlinterventie in combinatie met een digitaal gezondheidsplatform haalbaar is. Daarnaast kijken we of het volgen van de leefstijlinterventie invloed heeft op suiker- en vetwaarden in het bloed, op de lichaamssamenstelling en de voedingsinname van een individu. 

Organisaties die meedoen 
Deze organisatie doet mee aan het onderzoek. 

  • TNO 

Aanmelden voor dit onderzoek 

Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek. 

Laatst bijgewerkt door redactie op: 30 mei 2024