Behandeling botontsteking minder vervelend

  • Gepubliceerd op: 23 juli 2025
  • Categorie: Algemeen

Een ontsteking aan je bot is erg naar. Door nieuw onderzoek van het Amsterdam UMC weten we dat de behandeling nu minder vervelend kan gebeuren.

Door diabetes kunnen wondjes slecht dichtgaan. Denk aan wondjes aan je voeten. Een klein wondje kan gaan ontsteken. Soms gaat de ontsteking verder, zoals naar je bot. Je bot is dan ook ontstoken. Dit heet een botontsteking, of botinfectie. Dit is ernstig. Soms is een amputatie nodig. Artsen halen dan een teen of voet weg, of een deel van je been.

Antibiotica bepalen met botbiopt

Heb je een botontsteking? Je krijgt dan medicijnen tegen de ontsteking, antibiotica. Maar er zijn verschillende soorten antibiotica. Dokters moeten dus eerst kijken welke antibiotica je nodig hebt. Artsen doen dit met een botbiopt. Ze halen dan met een boortje een stukje bot weg. Dit is alleen niet zo fijn. 

Wondbodembiopt werkt net zo goed als botbiopt

Onderzoekers van het Amsterdam UMC zagen dat een andere manier even goed werkt. Deze manier heet een wondbodembiopt. Dokters halen dan een klein groepje cellen uit de wond. Ze hoeven dan geen stukje bot weg te halen.

Wondbodembiopt heeft veel voordelen

Dit heeft veel voordelen. Een wondbodembiopt is fijner dan een botbiopt. Ook kan het sneller gebeuren. Door dit onderzoek weten we nu dat de behandeling van een botontsteking minder vervelend kan gebeuren. Dit helpt om de richtlijnen voor zorgverleners te verbeteren. Zo kan de behandeling van een botontsteking makkelijker gaan.

Het Diabetes Fonds betaalde dit onderzoek. Meer weten? Lees meer over dit onderzoek naar botinfecties en antibiotica op de website van het Diabetes Fonds.

Controleer elke dag je voeten

Voetwondjes en andere problemen met je voeten zijn erg vervelend. Het is belangrijk om voetproblemen te voorkomen. Het helpt om elke dag je voeten te bekijken. Kijk of je misschien iets anders ziet dan je gewend bent. Bekijk ook de onderkant van je voeten. Dit kan bijvoorbeeld met een spiegel. Heb je wondjes die slecht genezen? Laat dan je dokter ernaar kijken.

Klachten aan voeten

Bij diabetes kun je problemen krijgen met je voeten. Welke klachten zijn dit? En wat is eraan te doen?

Bekijk het artikel

Diabetische en/of polyneuropathische aandoening Charcot voet (Charcot-voet) in BEIDE voeten.

Hierin beschrijf ik mijn ervaring vanaf de eerste diagnose Diabetes Mellitus type II in 2003 tot aan nu waarbij ik begin juli 2023 de diagnose Charcot-voet kreeg voor de rechtervoet en half januari 2025 dezelfde diagnose voor de linkervoet kreeg.

Bekijk de blog