Bluetooth-chips lek

Laatste activiteit: 5 december 2023 2 reacties 1 volger 0 waarderingen
4 december 2023 om 08:29

Ik kwam het onderstaande artikel tegen en omdat pompen en sensoren met bluetooth werken maak ik me zorgen. Wat doen 'onze' fabrikanten met dit lek?

En welke diabetespatiëntenbelangengroep kan en wil dit onder de aandacht brengen bij de diverse fabrikanten zonder gelijk afgewimpeld te worden met een nietszeggende uitspraak van een helpdeskmedewerker?


Veel Bluetooth-chips lek

Meerdere Bluetooth-chips van grote leveranciers zoals Qualcomm, Broadcom, Intel en Apple hebben een paar beveiligingslekken waardoor een hacker die zich tussen twee reeds verbonden apparaten bevindt, gegevens kan onderscheppen. De lekken werden gevonden door Daniele Antonioli van EURECOM. Hij legde het vast in het artikel 'BLUFFS: Bluetooth Forward and Future Secrecy Attacks and Defenses.' (pdf) Omdat de lekken zitten in de Bluetooth-hardware, werkt een hack op een reeks van apparaten en is het niet zo snel opgelost. De BLUFFS-hacks zouden met succes zijn getest op 18 Bluetooth-apparaten van Intel, Broadcom, Apple, Google, Microsoft, CSR, Logitech, Infineon, Bose, Dell en Xiaomi, en het gaat dan onder meer om smartphones en draadloze oordopjes van Apple en Google, en een Lenovo ThinkPad. De lekken werden in oktober 2022 bekendgemaakt aan de Bluetooth Special Interest Group (SIG), die het weer doorgaf aan de verschillende fabrikanten, die nu werken aan een fix.

2 reacties

5 december 2023 om 11:05

Beste Chris,

Dank dat je dit onder de aandacht brengt. Als belangenorganisatie houdt Diabetesvereniging Nederland (DVN) dit in de gaten en bespreekt het zo nodig met de fabrikanten.

Wat betreft je zorgen, deze wil ik niet bagatelliseren, maar misschien wel iets relativeren. Stel dat iemand kwaad in de zin heeft dient deze binnen het bereik van het bluetooth signaal te komen, de juiste methoden te kennen om het signaal te kraken en dan nog de juiste stappen zetten om de insulinetoediening over te nemen. Er zijn makkelijkere manieren om kwaad te doen...

Vriendelijke groet,

Ties Obers | Diabetesvereniging Nederland