Gelukkig is er Baqsimi

8 april 2024 2 waarderingen 0 reacties

Heb al in een eerder blogbericht aangegeven dat het vervangen van de glucosesensor voor closed-loop-gebruikers het risico oplevert dat er een te grote afwijking ontstaat tussen de sensorwaarde en de waarde van een vingerprik. Dat was bij mij vorige week weer eens het geval. De "opwarmperiode" was om 22:30 uur voorbij en bij controle om middernacht was de sensorwaarde exact gelijk aan de bloedtest. Zo rond drie 's nachts kwam ik in een zware hypo terecht. Dat heb je zelf niet in de gaten, maar mijn vrouw gelukkige wel. Honing aan de binnenkant van mijn wang smeren hielp niet en daarom heeft zij daarna glucagon toegediend. In het verleden gebruikten wij een injectiespuit maar tegenwoordig Baqsimi. Dat is glucagon in poedervorm die in de neus wordt gespoten. Geen goedkoop middel maar zeer gemakkelijk toe te dienen en op recept verkrijgbaar bij de apotheek.

Bij een bloedtest om 04:00 bleek de sensorwaarde 2 mmol/l af te wijken. De laagst gemeten waarde in Dexcom Clarity bedroeg 3,1 mmol/l, dus de werkelijke waarde was beduidend onder de 2 mmol/l geweest. Al met al een bijzondere ongelukkige samenloop van omstandigheden omdat de alarmbel maximaal in actie komt zodra minder dan 3,1 mmol/l wordt gemeten.

De meetfout zal wel het gevolg zijn van het aanprikken van een bloedvat tijdens het plaatsen van de sensor. Het duurt dan wel enkele uren voordat de sensorwaarden stabiel zijn.

Om kans op herhaling te verkleinen heb ik besloten om in het vervolg de sensor 's middags om 16:00 uur te vervangen. Dan is er tot middernacht meer tijd om de sensor in de gaten te houden.

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog