Jij hebt het prima voor elkaar!

27 maart 2024 3 waarderingen 0 reacties

Dat was deze week de mening van mijn diabetesverpleegkundige. Ik kan mij haar standpunt goed voorstellen want zij vergelijkt mij met haar andere patiënten.

Dat laat onverlet dat ik nog steeds druk ben met het opnieuw instellen van mijn AndroidAps closed loop vanwege de overschakeling op Lyumjev. Sinds de wisseling van het gebruik van Fiasp insuline naar Lyumjev is het verloop van de glucosespiegel gedurende de nacht een stuk gunstiger. Alleen bleek na verloop van enkele weken dat met regelmaat de glucosespiegel onder het ingestelde doel van 6,0 - 6,5 mmol/l kan zakken en dat is nu net niet de bedoeling. Ook overdag waren er geregeld meldingen van forse insuline resistentie en dat is een signaal om de instelling van de basale insuline en de insulinegevoeligheid te gaan controleren en waar nodig bij te stellen.

Al jaren gebruik ik het SMB-algoritme voor de regeling van de glucosehuishouding. SMB staat voor Super Micro Bolus, een geavanceerde regeling voor het sneller toedienen van insuline als dat nodig is. Hierbij gebruik ik ook de functie Unanounced Meals. Deze functie houdt in de gaten of een abrupte stijging van de glucosespiegel wijst op het gebruik van een maaltijd of iets dergelijks (denk maar aan gebak of zo😊). Zodra de regelaar constateert dat na twee opeenvolgende metingen de benodigde insuline 2x groter is dan de hoeveelheid basale insuline voor dat uur dan wordt dat beschouwd als een maaltijdvorm en verloopt de toediening van insuline veel agressiever. Voor diabetici die last hebben van een trage maaglediging een hele uitkomst, want je kunt veelal afzien van het toedienen van een maaltijdbolus.

De functie Autosens, een onderdeel van de SMB-regeling, houdt in de gaten of de instellingen passend zijn. Als dat niet het geval is dan kun je dat zien aan het percentage onder de twee pijltjes rechts op het overzichtscherm. Minder dan 100% betekent dat je minder insuline nodig hebt dan de basisinstellingen aangeven en boven de 100% is dus meer insuline nodig. Zodra de afwijkingen groter worden dan 20% is het raadzaam om de doelen van de basale insuline en de gevoeligheid bij te stellen of tijdsblokken voor die uren in te stellen waarin grote afwijkingen optreden.

Zodra je dat weer voor elkaar hebt, dan wordt het dagelijks leven weer een stuk aangenamer.

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog