Kramp, tintelingen en slapende armen of benen

21 februari 2024 1 waardering 3 reacties

Jawel hoor, sinds enkele weken ondervind ik last van slapende armen en tintelende handen. Ook hevige krampaanvallen in mijn kuiten kwamen al een tijdje voor. Bloedonderzoek heeft uitgewezen dat de hoeveelheid kalium momenteel nog net boven de ondergrens zit en dat mijn nieren ietwat aan het aftakelen zijn. Dat past weliswaar bij mijn leeftijd maar kan wel problemen op gaan leveren.

Eerder opgedane ervaringen met verhoging van de dosering tegen cholesterol hebben mij geleerd dat mijn lijf nogal eigenzinnig kan reageren als een ondergrens wordt bereikt. Dat was met vitamine D. Gevolg: hardnekkige huiduitslag, die als sneeuw voor de zon verdween na het slikken van extra vitamine D-druppels. Voor aanmaak van vitamine D heeft het lichaam cholesterol nodig en (zon)licht op de huid. De hogere dosis tegen cholesterol had een verlaging van het vitamine d-niveau tot gevolg. Er was echter geen sprake van een tekort. Onvoldoende kalium kan behoorlijk wat problemen opleveren zoals vermoeidheid, spierzwakte, tintelingen, slapende ledematen en meer van die vervelende dingen.

Zou best kunnen zijn dat mijn koolhydraatarme dieet bijdraagt aan het lage kaliumghalte in mijn bloed. Daarom maar eens een tijdje dadels, gedroogde pruimen en abrikozen bijvoeren om te zien of dat helpt. In banaan zit ook behoorlijk wat kalium, maar daar vliegt de bloedsuiker van omhoog.

Maar eens zien wat het oplevert.

3 reacties

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
23 februari 2024 om 10:43
Trefpunt-manager

Dat zijn geen fijne klachten Bert! En kun je flink last van hebben... Hopelijk helpen de dadels, pruimen en abrikozen. Sterkte! Hoe gaat het inmiddels met je ogen (waar je vorige blog over ging)?

Avatar van BertR
24 februari 2024 om 17:20

Dag Thalina,

Dank voor jouw reactie. Met mijn ogen gaat het nog niet zo goed. Er is wel sprake van herstel, maar dat gaat heeeeeeel langzaam. De oogarts is er niet zeker van of het oorspronkelijke zicht weer terug zal komen.

Kan diabetici alleen maar aanraden om jaarlijks een Amslertest te doen om op tijd bij aankomende prob;emen te zijn.

Met groet,

Bert

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
26 februari 2024 om 13:01
Trefpunt-manager

@BertR, Wat een vervelende situatie... Ik hoop ontzettend met je mee dat het herstel doorzet en dat je zicht steeds meer terugkomt.

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog