Het oog wil ook wat!

21 januari 2024 2 waarderingen 2 reacties

Zo, een flink tijdje niet online geweest. Dat kwam doordat ik nauwelijks meer kon lezen als gevolg van "natte" maculadegeneratie. Met mijn rechteroog gaat dat nog steeds tamelijk beroerd. In de verte kijken is niet zo'n probleem maar lezen en teletekst kijken wel. Dat gaat echt nog niet. De oogarts heeft onlangs aangegeven dat mijn linkeroog promoveert naar één injectie Avastin per acht weken en dat het rechteroog minstens nog drie maanden lang elke maand naar de spuit Eylea mag omzien. 😂

Het herstel gaat (helaas) uiterst langzaam en het is in het geheel niet zeker of het leesprobleem helemaal zal verdwijnen.

Het klink wellicht raar, maar sinds dat het beter gaat ondervind ik meer hinder. Dat komt mogelijk doordat ik met het rechteroog wel letters kan zien maar zodra ik die met mijn rechteroog tracht te lezen, dan lijken letters onderaan als het ware over een puntige heuvel te worden gebogen. Doordat de hersenen er een fatsoenlijk leesbaar beeld van maken lijkt er geen vuiltje aan de lucht te zijn, maar je wordt er snel erg moe van.

Aangezien bloeddruk en glucosespiegel goed in toom moeten worden gehouden, heb ik mij de afgelopen maanden met name geconcentreerd op mijn DIY-pompregeling AndoidAps. In overleg met de diabetesverpleegkundige is de snelwerkende insuline Fiasp vervangen door Lyumjev vanwege mijn allergie voor kortwerkende insuline. Gelukkig zijn nu de allergische reacties aanzienlijk verminderd, maar belangrijker nog is dat de glucosespiegel niet meer van die abrupte slingerbewegingen maakt. Wel hebben koolhydraten veel meer effect op de soms langdurige hoge bloedsuikers, dus gaan we opgewekt verder met tunen van de pompsinstellingen zolang de INREDA-pomp niet beschikbaar is voor 75-plussers. 😒

Met groet,

Bert r

2 reacties

Avatar van Thalina
Thalina
Trefpunt-manager
22 januari 2024 om 13:05
Trefpunt-manager

Wat heftig om te lezen, Bert. Veel sterkte met het herstel!

Avatar van BertR
24 februari 2024 om 17:22

Dag Thalina,

Dank voor jouw reactie. Met mijn ogen gaat het nog steeds niet zo goed. Er is wel sprake van herstel, maar dat gaat heeeeeeel langzaam. De oogarts is er niet zeker van of het oorspronkelijke zicht weer terug zal komen.

Kan diabetici alleen maar aanraden om jaarlijks een Amslertest te doen om op tijd bij aankomende prob;emen te zijn.

Met groet,

Bert

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog