Vakantieperikelen!

27 augustus 2023 0 waarderingen 1 reactie

Hallo allen, weer terug van een lange vakantie. Die is redelijk goed verlopen al lag de diabetes natuurlijk af en toe een beetje dwars. Eerder heb ik nauwelijks last ervaren bij wisselingen in de temperatuur maar dit jaar is dat wel anders. Kan natuurlijk iets te maken hebben met de leeftijd.

De temperaturen in de Dordogne tikten enkele keren 40+ graden aan en dat had tot gevolg dat mijn pomp met HCL-regeling ongeveer 1/3 minder insuline gebruikte om binnen de lijntjes van de dagcurve te blijven. Aangezien de regeling niet zo slim is dat parameters automatisch worden bijgesteld, is het bij zo'n sterke afwijking raadzaam om handmatig de insulinegevoeligheid bij te teregelen. De HCL-regeling van AndroidAps heeft weliswaar een automatische correctiefactor voor insulineresistentie, maar die wordt gewist zodra een nieuwe ampul wordt ingebracht. Dit heeft tot gevolg dat, tijdelijk, elke berekening van benodigde insuline te hoog kan uitvallen waardoor de kans op een hypo toe kan nemen. Met een 25% lagere insulinegevoeligheidsfactor was het probleem opgelost.

Ik gebruik een Accu Chek Insight pomp waarvoor twee type infuussets worden geleverd; met stalen naalden of met teflon naalden. Die worden allebei gebruikt, maar leverden bij warm weer wel meer problemen op dan verwacht.

Bij mij blijven stalen naalden van de Insight Flex set maar twee dagen betrouwdbaar werken. Op dag twee begint bij warm weer rond de stalen naald een ontsteking te ontstaan.; waarschijn als gevolg van transpiratie. Het gevolg is dat de insuline deels langs de naald omhoog komt en weglekt. Gemakkelijk te verhelpen door het plaatsen van een nieuwe infuusnaald. Dat is de reden dat ik bij temperaturen boven de 30 graden bij voorkeur een teflon infuusnaald gebruik, maar die blijken boven de 35 graden bij mij precies hetzelfd egedrag te gaan vertonen. Dus voor een volgende reis gaan er wat meer infuussets in de bagage.

Met groet,

Bert

1 reactie

17 december 2023 om 20:08

Hi Bert,

Oeh wat ingewikkeld, stalen naald, teflon naald. Ik klik op je blog maar als ik het goed begrijp gebruik je én AndroidAps én een HCL pomp, is dat niet teveel? Met andere woorden: welk advies moet je dan volgen? Ik ben nog een leek, ben nog een pengebruiker ga binnenkort over naar een insulinepomp

Groetjes

Elly

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog