Insulineresistentie met warm weer

25 juni 2023 2 waarderingen 0 reacties

Nog nooit eerder geconstateerd. In het begin van de periode met warm weer nam mijn insulinereststentie alleen maar toe en steeg de benodigde hoevelheid kortwerkende insuline per dag naar ca 90 eenheden. Dat heeft uiteraard invloed op de instelling van de insulinegevoekigheid van mijn pomp. De vuistregel luidt: ISF = 100 gedeeld door de dagelijkse hoeveelheid insuline. De pomp stond dus ingesteld op ISF= 1,11

In de afgelopen week weer eens om 01:30 uur een hypo-alarm bij een glucose van 3,9 mmol/l. Het alarm een uur genegeerd omdat de lijn vrijwel horizontaal lag. Maar helaas kwam de nachtbraker om 02:30 uur opnieuw. Dus het bed uit en prikken. Klopte allemaal prima, maar wat mij opviel was dat AndroidAps een negative IOB van 2,9 eenheden liet zien en een percentage voor resistentie van 86%. In zo'n geval is er iets mis met de instellingen.

Vanwege de hardnekkig aanhoudende hypo eerst maar een glas Carvam Cevitam genomen en meteen een stroopwafel gegeten. Pas drie kwartier later begon de glucose weer te stijgen, zodat het bed weer kon worden opgezocht. Op die stroopwafel lekker de nacht volgemaakt.

In de rubriek gesprekken wordt informatie gewisseld over soorten van insulineresistentie. In mijn grafiek is duidelijk te zien dat de lever hier in ieder geval last van heeft. Óf die lever reageert onvoldoende op glucagon óf er komt helemaal geen of veel te weinig glucagon in de lever terecht.

Uiteraard moet de ISF van de pomp worden bijgesteld. Die ging can 1,11 naar 1,66 dus 50% meer.

Voor hen die minder bekend zijn met de betekenis van ISF. Als de ISF een waarde heeft van 1,5 dan zakt de glucosewaarde met 1,5 mmol/l als je 1 eh insuline toedient. De boluscalculator van de pomp gebruikt de ISF om uit te rekenen hoeveel insuline de bolus moet bevatten. Als de ISF niet goed staat ingesteld, dan verloopt de regeling suboptimaal tot slecht.

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog