Dan toch maar koolhydraatarm

5 juni 2023 1 waardering 2 reacties

Bij mij vliegt de bloedglucose al omhoog bij het eten van een biscuitje.  Dat is enkele jaren geleden de reden geweest om te proberen met koolhydraatarme maaltijden de forse pieken boven de 10 mmol/l te vermijden. Vooral brood, Chinese maaltijden en de, voor diabeten beruchte, 3 P-voeding (pizza, patat en pannenkoeken) spannen de kroon. Niet alleen omdat die boordevol koolhydraten zitten, maar ook doordat de vetten erin een hoge bloedsuiker gedurende een langere tijd in stand houden.

Voorts kun je last hebben van sterk wisselende insulineresistentie. Bij mij vloeit dit waarschijnlijk  grotendeels voort uit een schildklieraandoening. Maar ook spuitplekken kunnen aan insulineresistentie bijdragen!

Al met al voor mij genoeg redenen om over te stappen op koolhydraatarme maaltijden en af en toe eens onbekommerd te eten wat de pot ergens anders schaft.

Een Zwitsers onderzoek heeft uitgewezen dat gebruikers van een hybride closed loop (HCL) een stabielere bloedglucose  krijgen als zij minder koolhydraten eten. Bij mij is dat ook het geval.

Dat neemt echter niet weg dat er door insulineresistentie nog wel pieken boven de 10 mmol over blijven zoals  een recente grafiek over vijf dagen  laat zien, maar die blijven veelal onder de 12 mmol/l. Alleen op de dag dat de sensor wordt gewisseld is het hoger.

NB: Koolhydraatarm is niet aan te raden voor jeugd en jongeren die nog in de groei zitten en ook niet als je zwaar werk doet. Overweeg je om koolhydraten te gaan beperken, pverleg dan eerst met je diëtist(e).

2 reacties

6 juni 2023 om 09:56

Ha BertR, wat een mooie ervaring weer die je deelt. Ik ben benieuwd of je eetpatroon (wellicht wel weer vaker koolhydraten?) is versoepelt sinds je aan de HCL zit?

Avatar van BertR
6 juni 2023 om 12:38

Dag Miranda, bedankt voor jouw reactie. Mijn eetpatroon is, door steeds meer inzcht in de grilligheid van mijn dagcurves, eerder verder opgeschoven naar koolhydraatarm- of beperkt. Zo eten is bepaald geen straf en als het helpt om weg te blijven van verdere complicaties dan is dat voor ons de kers op de taart. Het is prettig dat er op internet geboeg te vinden is. De lowcarbchef.nl is een goede site voor recepten. We komen echt noks tekort.

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog