Dan toch maar koolhydraatarm
Bij mij vliegt de bloedglucose al omhoog bij het eten van een biscuitje. Dat is enkele jaren geleden de reden geweest om te proberen met koolhydraatarme maaltijden de forse pieken boven de 10 mmol/l te vermijden. Vooral brood, Chinese maaltijden en de, voor diabeten beruchte, 3 P-voeding (pizza, patat en pannenkoeken) spannen de kroon. Niet alleen omdat die boordevol koolhydraten zitten, maar ook doordat de vetten erin een hoge bloedsuiker gedurende een langere tijd in stand houden.
Voorts kun je last hebben van sterk wisselende insulineresistentie. Bij mij vloeit dit waarschijnlijk grotendeels voort uit een schildklieraandoening. Maar ook spuitplekken kunnen aan insulineresistentie bijdragen!
Al met al voor mij genoeg redenen om over te stappen op koolhydraatarme maaltijden en af en toe eens onbekommerd te eten wat de pot ergens anders schaft.
Een Zwitsers onderzoek heeft uitgewezen dat gebruikers van een hybride closed loop (HCL) een stabielere bloedglucose krijgen als zij minder koolhydraten eten. Bij mij is dat ook het geval.
Dat neemt echter niet weg dat er door insulineresistentie nog wel pieken boven de 10 mmol over blijven zoals een recente grafiek over vijf dagen laat zien, maar die blijven veelal onder de 12 mmol/l. Alleen op de dag dat de sensor wordt gewisseld is het hoger.
NB: Koolhydraatarm is niet aan te raden voor jeugd en jongeren die nog in de groei zitten en ook niet als je zwaar werk doet. Overweeg je om koolhydraten te gaan beperken, pverleg dan eerst met je diëtist(e).
2 reacties