Complicaties

31 mei 2023 0 waarderingen 0 reacties

Het zijn veelal de complicaties waar je als diabeet last van hebt of kunt krijgen. In 2006 had ik aan mijn linkerbeen een klapvoet als gevolg van continue druk op zenuwen door diabetes. Gelukkig was er na enkele maanden behandeling sprake van bijna volledig herstel.

Dit neemt echter niet weg dat het zenuwstelsel geleidelijk aan kan worden aangetast. Zo neemt mijn gevoel in benen, voeten en vingers af door schade aan de kleine bloedvaten,

Gezien een grotere kans op hart- en vaatziekten, is behandeling van de bloeddruk en het cholesterolgehalte onderdeel van het behandelprotocol.

Bij oudere patiënten, zoals in mijn geval, kan ook de nierfunctie sneller afnemen. In dat geval moet het gebruik van metformine worden beperkt. Als je boven de 70 jaar zit en misselijk wordt na het innemen van metformine is het zeker raadzaam om de huisarts of internist te raadplegen.

Bij veel patiënten ontstaat er op termijn schade aan af achter het netvlies. Zelf kwam ik daar bij toeval achter doordat rechte lijnen, bv. van een dakgoot of op de snelweg, kronkelig gingen lijken. In het begin viel dat nauwelijks op maar na verloop van tijd werd het erger. De huisarts was van mening dat staar de oorzaak zou kunnen zijn, maar de oogspecialist velde een heel ander oordeel. Naast “normale” slijtage van het netvlies (maculadegeneratie) als gevolg van onder meer uv-straling (door zonlicht of werkzaamheden zoals lassen) kan diabetes ook leiden tot maculopathie. Door lekkende bloedvaten ontstaat er dan vocht achter het netvlies waardoor vervorming van het zicht ontstaat. Bij vochtophoping achter het netvlies helpen doorgaans alleen injecties met Avastin of soortgelijke middelen. Niet prettig, maar absoluut noodzakelijk om redelijk te kunnen blijven zien. Bloedingen in het netlies worden met een laser behandeld.

Van alle complicaties was dit voor mij tot dusver wel de grootste tegenvaller. Het is zaak om er zo vroeg mogelijk bij te zijn en als ik eerder had geweten dat je maculopathie simpel zelf kunt constateren met een Amsler-testkaart (op http://deoogarts.be/frontend/files/userfiles/files/AMSLER_test.pdf kun je die dowloaden) dan had behandeling mogelijk veel eerder kunnen beginnen.

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog