De twaalfvingerige darm uitschakelen (diabetes type 2)
Datum laatste controle door de redactie van diabetes.nl: 28-02-2024
De twaalfvingerige darm is het eerste deel van je dunne darm. Hier begint de vertering van je eten. De onderzoekers kijken wat er gebeurt als je twaalfvingerige darm wordt uitgeschakeld. Wordt je lichaam dan gevoeliger voor insuline? En daalt je bloedsuiker?
In dit onderzoek schakelen dokters de twaalfvingerige darm uit door gebruik te maken van het Revita-systeem. Dat is een slangetje waarmee dokters door de mond naar binnen kunnen om de twaalfvingerige darm te bereiken. Daarna verhit het systeem het stukje darm met een ballon met heet water erin. Deze operatie zorgt ervoor dat de twaalfvingerige darm niet meer meedoet met de vertering van je eten. De onderzoekers kijken of dit goed is voor je bloedsuiker.
Let op: het grootste deel van de tekst hieronder is woord voor woord overgenomen van CCMO.nl.
Onderzoeksinformatie
- Amsterdam UMC (locatie AMC)
Doel van het onderzoek
- de werkzaamheid beoordelen van Revita® DMR bij het verbeteren van HbA1C ≤ 7% zonder de noodzaak van insuline bij onderzoeksdeelnemers met diabetes type 2 (T2D) in vergelijking met schijntherapie
- de werkzaamheid beoordelen van DMR versus schijntherapie wat betreft verbetering van glykemische, hepatische en cardiovasculaire eindpunten
Wanneer mag je meedoen?
De voorwaarden om mee te doen aan dit onderzoek zijn onder andere:
- leeftijd 21-70 jaar
- mannen, en vrouwen die niet zwanger zijn en geen borstvoeding geven
Je mag niet meedoen aan het onderzoek wanneer je aan een van deze voorwaarden voldoet:
- eerdere GI-operatie die de mogelijkheid kan beïnvloeden om het duodenum te behandelen, zoals proefpersonen die een Billroth 2, Roux-en-Y gastric bypass, gastric sleeve of andere soortgelijke procedures of aandoeningen hebben gehad
Meer over het onderzoek
Het Revita®-systeem is ontworpen om het metabolische voordeel van de duodenale uitsluitingscomponent van bariatrische chirurgie na te bootsen en daardoor een insulinesensibiliserend effect op te wekken. Het Revita®-systeem is een endoscopische behandeling die bestaat uit een wegwerpkatheter voor eenmalig gebruik en een bedieningsconsole die is ontworpen om het slijmvlies van de twaalfvingerige darm met fysiologische zoutoplossing op te liften en vervolgens een gecontroleerde hydrothermale ablatie van het slijmvlies aan de omtrek uit te voeren. Het Revita®-systeem bestaat uit twee hoofdcomponenten: de Revita®-katheter en een console.
Het bypassen van de twaalfvingerige darm door chirurgisch ingrijpen lijkt te resulteren in gewichtsonafhankelijke verbeteringen van de glucose controle die gepaard gaan met een vermindering van de insulineresistentie. Dit effect is opmerkelijk omdat het bijna onmiddellijk begint (binnen enkele dagen) en aanhoud voor langere tijd (jaren). Het maagdarmkanaal wordt nu erkend als het grootste endocriene orgaan in het lichaam. Het geeft gastro-intestinale hormonen af in een fijn afgestemd patroon om het lichaam te helpen glucosehomeostase te bereiken in de nuchtere en postprandiale toestand, waarbij het gastro-intestinale slijmvlies de rol speelt als een kritisch perseptief en uitscheidend grensvlak. Bypass van de proximale dunne darm lijkt invloed te hebben op de secretie van bepaalde belangrijke gastro-intestinale hormonen, hetgeen kan leiden tot verbeteringen in de glucosehomeostase. Dit gebeurt zonder malabsorptie van calorieën. Deze veranderingen herstellen eerder het vermogen van de lever om de endogene glucoseproductie te onderdrukken als reactie op insuline, een fysiologisch proces dat anderszins verstoord is bij diabetes.
De schijningreep bestaat uit het plaatsen van de Revita®-katheter in het duodenum zoals hierboven wordt beschreven, gedurende minimaal 30 minuten zonder manipulatie van het hulpmiddel of activering van de katheter.
Organisaties die meedoen
Deze organisaties doen onder andere mee aan het onderzoek.
- Fractyl Health, Inc.
- Amsterdam UMC
Aanmelden voor dit onderzoek
Wil je meedoen aan dit onderzoek? Bespreek dit dan met je zorgverlener. Deze kan je advies geven. En jullie kunnen samen bespreken of je voldoet aan de voorwaarden van het onderzoek.
Laatst bijgewerkt door redactie op: 18 oktober 2024