Hoe vindt tegenwoordig het onderzoek naar LADA plaats?

Laatste activiteit: 5 oktober 2023 5 reacties 0 volgers 1 waardering
Avatar van BertR
10 juni 2023 om 22:40

In 2006 was de diagnose van mijn diabetes DM2. Die diagnose werd gesteld op basis van de glucose nuchter en het Hba1c. Geen onderzoek naar anti-GAD65 of anti-TPO (40 jaar terug schildklieroperatie ondergaan) of iets dergelijks. Met meer onderzoek had wellicht eerder kunnen worden vastgesteld of bij mij sprake was van LADA. Die conclusie werd pas na 10 jaar tobben getrokken. Nu zijn het bepaald geen goedkope onderzoeken, maar grofweg 15% van de in eerste instantie gediagnosticeerde oudere DM2-patiënten blijkt bij nader inzien tóch aan LADA te lijden. Is het onderzoek inmiddels specifiekers of niet?

Wie heeft recentelijk de diagnose LADA vernomen en wil hier iets vertellen over het verloop van zijn of haar onderzoek.

Bewerkt op 19 juni 2023 om 15:57

5 reacties

Avatar van Marten
10 juni 2023 om 15:22

Bij mij werd ook gezegd "ouderdoms-suiker". Maar ik geloofde dat niet omdat ik ook sypmtomen had van type 1. En de Metformine deed niks, nada.
Het was effe doordouwen, maar na 5 minuten ging de internist om: nou ja, als u dat wilt, gaan we uw bloed onderzoeken op antistoffen. En jawel: type 1.

Moraal: lees je in en wees kritisch. En maak je niet druk om de kosten. :)

gr M

smitsie
Moderator
10 juni 2023 om 22:40
Moderator

Beste BertR,

Het is inderdaad sterk afhankelijk van je eigen 'druk' die je zet op verder eventueel verder onderzoek. In de eerste plaats heb ikzelf goed geregistreerd wat er met m'n lijf gebeurde en welke symptomen er zoal waren. Daardoor kwam ik erachter dat er wel wat meer aan de hand was dan type II. M.n. wat complicaties die er waren. Dat was voor mij de aanleiding om verder 'te schakelen' en nader onderzoek te vragen.

15 juni 2023 om 15:04

Dag Bert,

Je vraagt hoe het onderzoek rond de diagnose is verlopen bij anderen.

In augustus 2021 kwam ik via de huisarts terecht op de spoedeisende hulp van het St. Antonius ziekenhuis in Nieuwegein.

Daar werd een hoge bloedsuiker gemeten.

Omdat ik 'te jong' en 'te slank' was om type 2 te vermoeden, werd mijn bloed op kweek gezet om het te onderzoeken op de antistoffen die zich bij type 1 laten zien.

In de dagen dat we wachtten op de uitslag van het onderzoek, kreeg ik medicatie voor beide typen: metformine én insuline.

Al vóór het aflopen van de kweektermijn kwamen er zoveel antistoffen tevoorschijn dat er geen twijfel bestond over LADA.

Maar... het is me niet duidelijk of ze dit onderzoek óók hadden gedaan als ik NIET 'te jong' en 'te slank' was geweest.

'Te slank' was ik namelijk nog niet zo héél lang:

Achteraf gezien liep ik al twee jaren rond met klachten die ik nu wel zou kunnen rijmen met deze diagnose. Ik ben onder andere vele kilo's kwijtgeraakt.

Als ik eerder aan de bel had getrokken, toen ik nog een stuk zwaarder was: hadden ze me dan type 2 'gegeven'? We zullen het niet weten ;-).

Hartelijke groeten van Kira

19 juni 2023 om 15:57

hallo,

Bij mij zijn ze erachter gekomen dat ik lada had doordat de optemetrist(ik zag vrij plotseling 1 punt per oog slechter) aangaf dat ik me voor de zekerheid maar eens moest laten testen op diabetes,uit t bloedonderzoek kwam dat mn lange termijn waarde op 122 zat, de (inval)huisarts waar ik toen was heeft toen een aanvullend bloedonderzoek aangevraagd,aangezien hij mijn postuur niet echt bij type 2 vond horen en ik was in 5week 6 kilo afgevallen., Uit dat aanvullend bloedonderzoek kwam dat ik antistoffen,gad65 en een te lage cpeptidewaarde had.

5 oktober 2023 om 22:37

@Kira, bij mij hebben ze ondanks overgewicht wel antistoffen bepaling gedaan, vanwege mijn leeftijd bij diagnose (toen 27). Ik denk dat het ook afhangt van de behandelaar...