Inzicht in de dagcurve met een sensor

26 mei 2023 1 waardering 1 reactie

De kennismaking met de Freestyle Libre sensor in 2016 verliep zodanig positief (en ook onthutsend) dat werd besloten om, op eigen kosten, verder te gaan met deze sensor. Een nadeel vond ik wel dat de sensor telkens met de handscanner van Freestyle Libre moest worden uitgelezen. Gelukkig is internet de plek om er snel achter te komen of mogelijk elders in de wereld al iemand bezig was (geweest) met het ontwikkelen van een bluetooth reader die aan een pc of smartphone kon worden gekoppeld. En zie daar, in Scandinavië had iemand daar bergen werk voor verzet. Vanwege mijn opleiding in de elektronica en automatisering was het dan ook mogelijk om in relatief korte tijd (pakweg één maand) een scanunit te bouwen waarmee elke vijf minuten de sensor automatisch wordt uitgelezen. Die meetgegevens worden dan meteen via bluetooth naar een smartphone verstuurd. Met Nightscout Xdrip+ (een app voor smartphones) wordt het verloop van de dagcurve grafisch weergegeven. De rode lijn geeft de 3,9 mmol/l grens aan en de gele de 10 mmol/l.

Op deze wijze kon de Libre sensor worden omgevormd tot een continue glucose monitor en het verloop van de glucosespiegel gedurende het gehele etmaal zonder extra gedoe worden gevolgd. Voorts biedt Xdrip+ uitgebreide mogelijkheden voor het instellen van waarschuwingen. In mijn geval is het nodig te worden gewaarschuwd als de glucosespiegel in een “vrije val” terecht is gekomen. In dat geval zakt de glucosespiegel met ca. 1 mmol/l per vijf minuten en moet het innemen van extra suiker ervoor zorgen dat je niet in grotere problemen belandt .

Toen ik mijn internist op basis van de opgeslagen grafieken in maart 2017 vroeg of  de overgang op een insulinepomp niet beter zou passen, toonde deze zich zeer verrast over de gepresenteerde resultaten. Hij constateerde onmiddellijk dat het verloop van de dagcurve in de richting zou wijzen van “brittle diabetes”, een moeilijk (zo niet lastig) te regelen vorm van diabetes.  Met een insulinepomp zou mogelijk een beter resultaat kunnen worden bereikt en die werd dan ook voorgeschreven. Dat lukt uiteraard niet altijd zoals de dagcurve van 24 mei  jl. laat zien.

Op die dag was er weer eens sprake van langdurige insuline resistentie die goed moet worden bewaakt aangezien dit kan leiden tot een forse hypo. Zelfs de wandelingen rond 13:00 en 18:00 uur waren die dag nauwelijks van invloed op de glucosespiegel, terwijl dat toch een goede remedie is om resitentie te beïnloeden.

Gelet op het grillige verloop van mijn dagcurves heb ik in 2017 besloten om over te gaan op een koolhydraatarm dieet voor elke maaltijd.  Dat is uiteraard even wennen, maar het resultaat was dat de glucosespiegel al vrij snel weer 80% van de tijd binnen de band 3,9-10 mmol/l zat en het Hba1C  geleidelijk aan daalde tot onder de 53 (7%).

Met de insulinepomp werd het resultaat verder verbeterd nadat in internationaal verband een “closed loop” voor de pomp was ontwikkeld. Maar daarover meer in de volgende blog.

1 reactie

27 mei 2023 om 11:38

Jeetje BertR, wat een traject heb je doorlopen! Mooi en leerzaam om het via deze manier met jou mee te kunnen beleven. Van allerlei verschillende behandelingen én ook allerlei verschillende diagnoses. Ik lees hier ook iets (voor mij) nieuws; de 'brittle diabetes'. Benieuwd naar je overgang naar de -ik kan me indenken- DIY closed loop?

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog