Over op insuline en op cursus

24 mei 2023 0 waarderingen 1 reactie

Mijn diabetesverpleegkundige (dvk) zag geen andere oplossing dan het voorschrijven van insuline. In het begin was dat uitsluitend langwerkende insuline (Lantus) die eenmaal daags 's avonds werd gespoten. Dat bleek al snel onvoldoende resultaat op te leveren en moest daar ook kortwerkende insuline (Novorapid) bij. Die wordt kort voor een maaltijd gespoten, nadat de dosis is berekend op basis van het aantal koolhydraten dat wordt gegegeten.

Dat was het moment waarop de problemen pas echt goed begonnen op te spelen. In de ochtend en middag verliep alles prima, maar de avondmaaltijden leverden steeds vaker problemen op. Regelmatig dook de bloedsuiker al binnen een half uur na het avondeten onder de 4 mmol/l. Daar het vermoeden bestond dat er door de diabetes mogelijk een trage(re) maaglediging zou kunnen optreden, was het advies om 20 minuten na het diner kortwerkende insuline te gaan spuiten én vond de dvk het raadzaam om de Diabetescarrousel van het Martini Ziekenhuis in Groningen te gaan volgen. Die carrousel is een periode van ongeveer zes maanden waarin patiënten leren om te gaan met het stabiel houden van hun bloedsuiker. Tijdens dat traject (in 2013), raakte ik 's avonds rond 22:00 uur in coma met als gevolg dat hulp van de ambulance moest worden ingeschakeld.

Als patiënt had ik toaal niet in de gaten dat het mis was, maar mijn vrouw had al gezien dat ik erg onhandig aan het manipuleren was met de afstandsbediening van de tv om vervolgens compleet van de kaart te gaan. Het kostte het ambulancepersoneel meer dan een uur om mij weer bij de les te krijgen en het lukte pas nadat er een flinke glucagoninjectie was toegediend.

Vanzelfsprekend wissel je dan met de dvk van het Martini Ziekenhuis van gedachten over het voorkomen van een herhaling van zetten, maar er bleek geen passende oplossing voorhanden voor mijn problemen. Het afsluitend gesprek met mijn internist aan het einde van de carrouselperiode in 2013 was zeer postief en geruststellend. Als ik mij zou houden aan de regels en richtlijnen die waren aangereikt, dan zou de kans om de volgende tien jaar te overleven meer dan 80% zijn. Daarin kreeg hij gelijk, zo is thans gebleken, maar het liep toch anders dan verwacht.

1 reactie

25 mei 2023 om 11:20

Wat moet dat voor jouw vrouw een enorme schrik zijn geweest :(

Avatar van BertRBertR

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog