Onderzoek

Betere behandeling van diabetes type 2

Onderzoekers werken aan betere behandelingen voor mensen met diabetes type 2. Zodat je minder kans hebt op andere aandoeningen. De onderzoekers kijken naar medicijnen en insuline. En ook wat je zelf kunt doen met je leefstijl, met voeding, bewegen, ontspanning en slaap.

In het kort 

  • Artsen willen meer weten over welke behandeling het beste bij iemand past. Ze willen graag dat de bloedsuiker zo normaal mogelijk blijft.
  • Het is belangrijk als je hele lichaam zo gezond mogelijk is bij diabetes type 2. De kans op andere aandoeningen is dan kleiner.
  • Onderzoekers kijken naar nieuwe manieren om diabetes type 2 te behandelen.
  • Ze kijken daarom hoe het lichaam precies werkt. Ze weten nog niet alles. 
  • Bij veel mensen met diabetes type 2 helpt een gezonde leefstijl. Maar ook medicijnen kunnen helpen, samen met gezond leven.

Welke behandeling voor wie? 

We willen dat mensen van diabetes type 2 af komen. Maar we weten nog niet precies wat het beste werkt voor wie, en hoe dit precies kan. Het is daarom belangrijk dat er eerst betere behandelingen komen. Zo blijft de bloedglucose zo normaal mogelijk. Er is dan minder kans op andere aandoeningen die ontstaan door een hoge bloedsuiker. Het is intussen duidelijk dat ieder mens met diabetes type 2 verschillend is. Daarom gebeurt er ook onderzoek naar subtypen van diabetes type 2. Dan krijg je straks de behandeling die het beste past bij jouw lichaam.  

Leren van het lichaam  

We willen weten hoe we de bloedglucose nog beter normaal krijgen. Dit kan misschien met nieuwe medicijnen, of op andere manieren dan nu. Onderzoekers kijken hiervoor naar hoe ons lichaam zelf glucose uit het bloed haalt. Veel stofjes en organen werken hierbij samen. Zoals: 

  • De stof insuline. De alvleesklier maakt insuline en dit hormoon komt in je bloed. Insuline werkt als een sleutel voor de deur van bijna iedere cel in je lichaam. Glucose kan dan uit het bloed de cellen in. Je lichaam krijgt zo energie. 
  • Galzouten. Je lever maakt galzouten en deze hebben invloed op hormonen. Ze hebben invloed op het verteren van eten in je darm. Hierdoor wordt de bloedglucose lager na een maaltijd en reageert het lichaam beter op insuline.  

  • Aminozuren zijn bouwstoffen voor het lichaam. Je haalt aminozuren uit eiwitten in je voeding. Mensen met diabetes type 2 hebben vaak te veel van sommige aminozuren in het bloed. Dit is een teken dat iets niet goed werkt in je lichaam. Het heeft ook te maken met hoe gevoelig je bent voor insuline.  

Gezond eten en de bloedsuiker 

Je bloedglucose reageert direct op wat je eet. Vooral op voeding met koolhydraten. Maar ook andere stoffen uit voeding doen veel met je gezondheid. Wetenschappers kijken goed naar de resultaten uit onderzoek. Ze gebruiken de kennis bijvoorbeeld voor de richtlijn over gezond eten met diabetes. Dit zijn regels voor diëtisten die mensen met diabetes begeleiden. Wetenschappers onderzoeken ook welke eetpatronen goed werken bij diabetes type 2. En het effect van vasten. 

Beweging gebruiken 

Het is bekend dat bewegen goed is voor het lichaam. Het kan ook belangrijk zijn in de behandeling van diabetes type 2. De bloedglucose blijft beter in evenwicht en je lever en spieren werken ook beter. Wetenschappers willen weten hoe je zoveel mogelijk voordeel hebt van bewegen. Bijvoorbeeld op welk moment van de dag de beweging het meeste helpt. Of welke vorm van bewegen goed werkt. En natuurlijk heel belangrijk: hoe kunnen mensen op een fijne en makkelijke manier bewegen in hun dagelijks leven? 

Diabetes type 2 omkeren 

Onderzoekers willen ook meer weten over diabetes type 2 omkeren. Omkeren betekent dat je eerst diabetes type 2 had en er nu vanaf bent. Iemand heeft dan lange tijd een normale bloedsuiker zonder behandeling met medicijnen. Je wilt niet dat de diabetes terugkomt. Vaak moet je hiervoor een gezonde leefstijl volhouden. Het is nog niet goed bekend wie wel en niet diabetes type 2 kan omkeren. Hoe langer je diabetes hebt, hoe moeilijker het wordt. Maar sommige mensen kunnen ook na veel jaren met diabetes type 2 hun ziekte omkeren. Onderzoekers willen goed uitzoeken hoe dit zit.

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023

Lees meer over Onderzoek naar diabetes type 2

Volgend artikel