Onderzoek

Diabetes type 2 tegenhouden

We willen precies weten hoe diabetes type 2 ontstaat. Dan kunnen we de ziekte misschien voorkomen. Onderzoekers bekijken ook wat hierbij kan helpen.

In het kort 

  • Onderzoekers werken aan verschillende manieren om diabetes type 2 te voorkomen.
  • Daarbij kijken onderzoekers bijvoorbeeld naar leefstijl en het ontstaan van diabetes type 2.
  • Voeding en beweging zijn belangrijk. Maar het is ook goed dat ons dag-nachtritme in evenwicht is. Dit is onze biologische klok.
  • Wetenschappers willen ook beter begrijpen wie risico heeft op diabetes type 2. En hoe we sneller kunnen ontdekken dat iemand dit risico heeft. 

Wanneer heb je meer risico op diabetes type 2? 

Iedereen kan diabetes type 2 krijgen. We weten dat sommige dingen de kans groter maken dat je het krijgt. Dit heet risicofactoren. Sommige risicofactoren van diabetes type 2 hebben te maken met een erfelijke aanleg om de ziekte te krijgen. Andere risicofactoren hebben te maken met je leefstijl. Zoals te zwaar zijn en te weinig bewegen. Maar niet iedereen met diabetes type 2 heeft deze risicofactoren. Onderzoekers willen dus nog beter weten wat het risico groter maakt. En hoe diabetes type 2 precies ontstaat in het lichaam. Ze krijgen dan ook nieuwe ideeën over hoe je diabetes type 2 voorkomt. Mensen met een hoog risico moeten ook op tijd weten dat ze meer kans hebben. Ze kunnen hun risico dan kleiner maken. 

De puzzel van insulineresistentie 

Het grote probleem bij diabetes type 2 is insulineresistentie. Dit betekent dat het lichaam minder gevoelig is voor insuline. Hierdoor blijft je bloedglucose te hoog. Dit is al een belangrijke ontdekking uit onderzoek van jaren geleden. Maar hoe komt het dat je lichaam ongevoelig wordt voor insuline? En wat is eraan te doen? Wetenschappers zijn hierover nog aan het puzzelen.  

Weer gevoeliger voor insuline 

We kennen wel manieren om het lichaam gevoeliger te maken voor insuline. Zoals gewicht verliezen als je te zwaar bent, en meer bewegen. Maar we weten hier dus nog niet alles over. Er zijn ook medicijnen die het lichaam gevoeliger maken voor insuline. Deze medicijnen worden gebruikt bij de behandeling van diabetes type 2. De medicijnen zijn nog niet bedoeld voor mensen met een hoog risico op diabetes type 2. 

Vet in je buik zorgt voor ontsteking 

Diabetes type 2 is een ingewikkelde ziekte. Veel stofjes en organen in het lichaam hebben ermee te maken. Zoals je lever of het vet in je lichaam. Er gebeurt bijvoorbeeld iets wanneer je te zwaar bent en veel vet in je buik hebt. Dit opgeslagen vet zit in vetcellen, ook in je lever. Deze vetcellen maken zelf stofjes en die zijn ongezond. Er komt een lichte ontsteking in je lichaam die niet zomaar weggaat. Dit is een reactie van je afweer. Je voelt hier zelf niets van. Maar je lever en andere organen hebben hier last van. Ze kunnen hierdoor minder gevoelig worden voor insuline. Je hebt daarom bij overgewicht ook meer kans op insulineresistentie en dus ook op diabetes type 2. Wetenschappers willen weten hoe dit precies werkt en hoe ze dit kunnen oplossen.  

De geheimen van beweging 

Er is ook veel onderzoek naar beweging. Hoe voorkomt dit precies diabetes type 2? We weten dat je beter reageert op insuline als je meer beweegt. Bewegen is dus goed voor de bloedsuiker. Bewegen is ook goed voor de lever. Deze werkt dan beter en slaat ook minder vet op. Dit wordt nog steeds verder uitgezocht. Als we alle geheimen van beweging weten, kunnen we die kennis gebruiken. Onderzoekers kunnen bijvoorbeeld het effect van bewegen op een andere manier bereiken, of nadoen. Dit kan mensen helpen om diabetes type 2 te voorkomen. 

Biologische klok slim gebruiken 

Ons lichaam houdt van regelmaat. Bijvoorbeeld dat we elke dag op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen. We noemen dit dag- en nachtritme of biologische klok. Slaap je een nacht weinig? Je bent dan overdag minder gevoelig voor insuline. Mensen die ’s nachts werken, hebben meer risico op diabetes type 2. Je bloedsuiker reageert dus op je biologische klok. Zijn er ook ideale tijden om te eten of te bewegen? Heb je dan minder kans op diabetes type 2? Nederlandse en Canadese wetenschappers zoeken dit nu verder uit.  

Artikel met medewerking van:

  • de redactie van diabetes.nl

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 9 mei 2023