Onderzoek

Nieuwe technologie bij diabetes

Veel onderzoek naar diabetes gaat over het beter behandelen van de ziekte. Daar hoort ook nieuwe technologie bij, zoals glucosesensoren en de kunstmatige alvleesklier. Welk onderzoek wordt er gedaan? 

In het kort:

  • Wetenschappers ontwikkelen nieuwe technologie. Ze willen de behandeling van diabetes makkelijker maken. 
  • Technologie helpt mensen bij het meten van de bloedglucose. En bij het toedienen van insuline of glucagon. Of allebei. 
  • Voorbeelden van nieuwe technologie zijn de kunstmatige alvleesklier en het hybrid closed loop-systeem. 

Betere behandeling van diabetes 

Bij diabetes moet je veel op je bloedglucose letten. Je regelt je bloedsuiker vaak met medicijnen, zoals insuline. Wetenschappers zoeken manieren om de behandeling van diabetes te verbeteren. Bijvoorbeeld met diabetestechnologie. De onderzoekers bedenken apparaten die mensen met diabetes helpen bij het meten van de bloedglucose. Of bij het geven van insuline. Met die technologie hoeven mensen minder na te denken over hun diabetes. En de bloedglucose is meer in evenwicht. Is de bloedsuiker gemiddeld meer in evenwicht? Dan is het risico op andere aandoeningen door diabetes kleiner. 

Glucosesensor en hybrid closed loop 

De glucosewaarde kan gemeten worden met een vingerprik. Maar tegenwoordig bestaat ook de glucosesensor. Dit is een technische uitvinding van wetenschappers. Een glucosesensor is ook nodig in een hybrid closed loop-systeem voor mensen met diabetes type 1. Hierbij wordt een glucosesensor gekoppeld aan een insulinepomp. De insulinepomp bepaalt zelf voor een deel wanneer en hoeveel insuline je krijgt. De pomp gebruikt hiervoor de glucosewaarden van de sensor en rekent uit hoeveel insuline nodig is. Zo neemt een hybrid closed loop-systeem mensen met diabetes werk uit handen.  

Met een spuit vul je de insulinepomp met insuline

Technologie steeds beter

Onderzoekers verbeteren de technologie steeds meer. De apparaten regelen de bloedglucosewaarde steeds preciezer. De glucosesensor wordt ook door steeds meer mensen gebruikt. Ook de groep mensen met een hybrid closed loop-systeem wordt groter. Maar niet iedereen krijgt deze technologie vergoed uit de zorgverzekering. Bekijk meer over onderzoek naar de glucosesensor en het hybrid closed loop-systeem.

Kunstmatige alvleesklier 

Wetenschappers maken ook een kunstmatige alvleesklier. Dit heet ook wel een kunstalvleesklier. Bij dit apparaat gebruik je een glucosesensor. Die is draadloos verbonden aan een pomp. In de pomp zit insuline en glucagon. Insuline verlaagt de bloedsuiker. Glucagon verhoogt de bloedsuiker. De pomp ziet de glucosewaarden van de sensor. Die geeft dan precies genoeg insuline of glucagon. Op dit moment test een grote groep mensen met diabetes type 1 in Nederland de kunstalvleesklier. Bekijk meer over onderzoek naar de kunstmatige alvleesklier

Meten zonder prikken 

Een glucosesensor meet de glucosewaarde met een klein draadje onder de huid. Je voelt hier bijna niets van. Maar wetenschappers onderzoeken ook of je de bloedglucose kan meten zonder in de huid te prikken. Bijvoorbeeld in je speeksel. Of met een contactlens in je oog. Deze technieken zijn nog niet zo ver ontwikkeld. Het is namelijk erg moeilijk. Hoe verder je van het bloed af zit, hoe minder precies het resultaat is. Bekijk meer over onderzoek naar meten zonder prikken

Artikel met medewerking van:

  • dr. Arianne van Bon - internist-endocrinoloog, Rijnstate Ziekenhuis

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Onderzoek naar nieuwe technologie

Volgend artikel