Is prediabetes wel of niet een ziekte?

Laatste activiteit: 25 april 2024 5 reacties 1 volger 0 waarderingen
Hans
Moderator
28 maart 2024 om 10:20
Moderator

Volgens de huidige praktijk is geen behandeling van prediabetes nodig. Het is immers niet gekwalificeerd als ziekte (1). Wel wordt geadviseerd af te vallen, veel te bewegen en gezond te eten. Is men niet te zwaar, wordt er voldoende bewogen en gezond gegeten dan zijn de middelen om prediabetes af te remmen en te voorkomen dat het stadium van diabetes wordt bereikt uitgeput.

Wordt prediabetes terecht geen ziekte genoemd? Een publicatie van de universiteit Maastricht laat zien dat er weldegelijk al schade aan het lichaam wordt aangericht in de prediabetes fase. Schade die overeenkomt met de bekende problemen bij diabetes.

https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/nieuws/prediabetes-leidt-tot-schade-aan-kleine-bloedvaten

https://endocrinologie.mumc.nl/actueel/nieuws/hersenschade-al-zichtbaar-bij-voorstadium-diabetes-0

https://www.mumc.nl/actueel/onze-verhalen/het-grijze-gebied-genaamd-prediabetes

Ongeveer 80% van de mensen met prediabetes zou obese zijn. In die gevallen is leefstijladvies en "keer diabetes om" de voor de hand liggende wijze van aanpak.

Blijft over een groep van 20% waarvoor kennelijk niets gedaan kan worden.

Omdat er schade ontstaat ben ik van mening dat tenminste voor deze laatste groep prediabetes als ziekte moet worden aangemerkt en een behandeling mogelijk moet worden.

(1) tekst op de diabetes.nl site: https://www.diabetes.nl/prediabetes/behandeling-en-zelf-doen/wat-is-de-behandeling-van-prediabetes :

Geen aparte behandeling bij de dokter 

In Nederland zijn er geen aparte regels voor de behandeling van prediabetes. Dit komt omdat prediabetes geen ziekte is. Het is vooral de naam voor een hoog risico op diabetes type 2. Onderzoekers ontdekken wel steeds meer over wat prediabetes doet in het lichaam. Ze willen graag officiële regels voor de behandeling van prediabetes. Met bijvoorbeeld duidelijke afspraken over controles en meer aandacht voor de bloedglucose. 

Bewerkt op 5 april 2024 om 13:11

5 reacties

5 april 2024 om 14:34

Ik ben helemaal eens Hans! Pre-diabetes is een van de redenen voor de zorginfarct.

6 april 2024 om 08:48

Er zijn toch richtlijnen voor pre diabetes vind dit wel onder aparte regels voor behandeling horen ?Of zie jij dit anders ?

Het woord zegt het al het zijn voortekenen om diabetes te ontwikkelen ,werk aan de richtlijnen cq regels dan is de kans kleiner dat het zich ontwikkeld ,gooi je er met de pet naar ,tja dan krijg je diabetes 😜

Hans
Moderator
10 april 2024 om 11:34
Moderator

Suikerklontje, zoals je je reactie opstelt is het lastig voor mij te begrijpen wat je precies bedoelt te zeggen. Wil je nog eens een poging wagen?

Omdat prediabetes volgens de Maastricht weldegelijk schade veroorzaakt moet het m.i. als ziekte worden aangemerkt. Niet als een risicofactor.

10 april 2024 om 21:57

Hyperglycemie zou aangemerkt moeten worden als ziekte, maar het probleem is dat heel Nederland daar last van heeft, al eet je alleen maar een bord cornflakes.

Hyperglycemische excursies leiden tot cardiovasculaire schade en schrikbarend snel tot hersenschade, daardoor neemt dementie zo enorm snel toe. Daar heeft iedereen die dit leest al enigszins last van (don't shoot the messenger).

En toch krijgen we geen suikertax (dankzij Kellogs), dat deed me denken aan deze video:

The Illusion of Democracy | Who Really Controls our Lives

25 april 2024 om 11:47

ik zie het ook als een ziekte ,waar richtlijnen voor zijn om erger te voorkomen .

Niet iedereen heeft prediabetes die een ongezonde leefstijl hanteert ,doordat er verschil is per mens benadrukt het alleen maar meer dat het een ziekte is.

Als het geen ziekte was waren er ook geen richtlijnen nodig .

je kunt het m.a.w. ook een voorstadium van een ziekte noemen ,hier valt over te discuteren. Vind ik eigenlijk een betere benaming ,want past jij je levensomstandigheden aan ,dan hoef je het niet te krijgen ,of kun je het zelfs "genezen "