Zwangerschapsdiabetes

Wat betekent zwangerschapsdiabetes voor de zwangere?

Zwangerschapsdiabetes kan gevolgen hebben voor de zwangere. Het is belangrijk om goed op klachten te letten. Wat kun je zelf doen?

In het kort 

  • Zwangerschapsdiabetes is goed te controleren en te behandelen. 
  • De verloskundige, gynaecoloog of internist let extra goed op gevolgen van zwangerschapsdiabetes. 
  • Je kunt een hoge bloeddruk krijgen bij zwangerschapsdiabetes. 
  • De bevalling kan moeilijker zijn door zwangerschapsdiabetes. 
  • Ongeveer de helft van de mensen die zwangerschapsdiabetes hadden, krijgt na de bevalling binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2. 

Ongevaarlijk voor de zwangere? 

Zwangerschapsdiabetes is goed te controleren en te behandelen. Bij een goede behandeling is zwangerschapsdiabetes ongevaarlijk. Wel kan de bloeddruk hoog zijn en blijven. De bevalling kan moeilijker zijn. Ook na de bevalling zijn er soms gevolgen. De gynaecoloog of verloskundige let hier extra op.  

Een te hoge bloeddruk

Bij zwangerschapsdiabetes kun je een hoge bloeddruk krijgen. Dat is meestal niet gevaarlijk. Je kunt wel last krijgen van hoofdpijn en misselijkheid. Bij een behandeling in het ziekenhuis, wordt de zwangere ook begeleid door de internist die na de bevalling ook de bloeddruk kan regelen. Heb je veel last van hoofdpijn of misselijkheid, vertel dit dan aan je verloskundige of gynaecoloog. 

Een moeilijkere bevalling 

Een baby wordt vaak groter dan normaal door zwangerschapsdiabetes. Dat kan de bevalling moeilijker maken. Het hoofdje is ook vaak groter dan bij een normale zwangerschap. Dat is voor de baby niet erg. Maar de baby gaat dan lastiger door het geboortekanaal. Soms is een vroegere bevalling, extra hulp tijdens de bevalling of een keizersnede nodig. 

Een grotere kans op een postnatale depressie 

Mensen met zwangerschapsdiabetes hebben meer kans op een postnatale depressie. Een postnatale depressie is een depressie tijdens en/of na de zwangerschap. Verloskundigen en gynaecologen letten hier extra op. Ben je bang voor een postnatale depressie? Bespreek dit dan altijd met je verloskundige of gynaecoloog. 

Een grotere kans op diabetes type 2 

Na zwangerschapsdiabetes krijgt ongeveer de helft van de mensen binnen 5 tot 10 jaar diabetes type 2. Ook daarna blijft de kans op diabetes type 2 groter. Het is belangrijk dat je elk jaar wordt gecontroleerd tot 5 jaar na je bevalling. Gezonde voeding en beweging blijft extra belangrijk.  

Een grotere kans op diabetes type 1 

Na zwangerschapsdiabetes krijgt ongeveer 6% van de mensen binnen 7 jaar diabetes type 1. Bij die 6% zitten vooral mensen die naast een dieet ook insuline gebruikten bij hun behandeling. Let tijdens de eerste 7 jaar dus goed op symptomen van diabetes type 1. Na die zeven jaar is de kans weer even klein als bij andere mensen.  

Over onderzoek naar zwangerschapsdiabetes

Wetenschappers onderzoeken welke dingen al vroeg de kans op zwangerschapsdiabetes kunnen verkleinen: voor de zwangerschap en aan het begin. Ook kijken ze of zwangerschapsdiabetes beter en makkelijker te behandelen is. Bijvoorbeeld met pillen.

Bekijk het artikel

Artikel met medewerking van:

  • Anita Dijkhuizen, MSc - verpleegkundig specialist AGZ

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 23 januari 2023