Onderzoek

Over onderzoek naar complicaties

Wat kunnen we doen tegen andere aandoeningen bij diabetes, dus complicaties? Onderzoekers kijken naar betere behandelingen. Ze kijken ook hoe verschillende complicaties precies werken in het lichaam. En hoe het komt dat sommige mensen wel complicaties krijgen, en andere mensen niet.

In het kort   

 • Wetenschappers doen onderzoek naar verschillende soorten complicaties van diabetes.
 • Ze willen een betere behandeling van de complicaties, en minder kans dat je ze krijgt.
 • De kans op complicaties is kleiner als de bloedglucose zo normaal mogelijk is. Het is ook belangrijk om gezond te leven.
 • Heb je een tijd lang normale glucosewaarden? Dan heeft je lichaam daar nog lange tijd voordeel van.
 • Sommige mensen krijgen meer problemen dan anderen. Onderzoekers willen beter begrijpen hoe dit komt. 

Kleinere kans op gevolgen van diabetes 

Diabetes kan bloedvaten en zenuwen in je lichaam beschadigen. Je hebt hierdoor meer risico op andere aandoeningen. Dit zijn bijvoorbeeld problemen met je hart, ogen, nieren en voeten. We noemen dit ook wel complicaties van diabetes. Onderzoekers werken hard aan oplossingen. Ze willen de kans op complicaties kleiner maken. Ze willen ook een betere behandeling van de verschillende complicaties.  

Complicaties voorkomen 

Wetenschappers moeten precies weten hoe de lichamelijke problemen ontstaan bij diabetes. En wat deze doen in het lichaam. De kans op complicaties is kleiner als de bloedglucose zo normaal mogelijk is. Dit ontdekten onderzoekers al eerder. De kans is vooral kleiner als de bloedglucosewaarden ook niet te veel wisselen. Het is ook belangrijk om gezond te leven. Dat wil zeggen:

 • gezond gewicht
 • zo normaal mogelijke bloeddruk
 • genoeg bewegen
 • laag cholesterol (een vet in het bloed)
 • genoeg slapen
Veel onderzoek voor diabetes vindt plaats in een laboratorium

Bloedvaten beter begrijpen 

Bloedvaten zijn belangrijk bij het ontstaan van complicaties. De bloedvaten kunnen bijvoorbeeld verstopt raken of stijver worden. Het bloed stroomt dan moeilijker door je lichaam. Organen en cellen krijgen minder bloed. Zenuwcellen krijgen hierdoor ook schade. Wetenschappers kijken daarom naar de bloedvaten bij diabetes. Ze hebben bijvoorbeeld gezien dat de bloedvaten onthouden hoeveel glucose er in het bloed is geweest. En ook dat er meer of minder van verschillende stofjes in het bloed zitten bij mensen met diabetes. Maar hoe werkt dit allemaal precies? Dat soort dingen onderzoeken ze nu.  

Lichaam heeft goed geheugen 

Wetenschappers deden een paar hele lange onderzoeken die beroemd zijn geworden. De onderzoeken heten DCCT (voor diabetes type 1) en UKPDS (voor diabetes type 2). Ze begonnen rond 1980 en duurden een paar jaar. Duizenden mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2 deden mee. Nog steeds kijken wetenschappers regelmatig hoe het gaat met de deelnemers. We weten hierdoor bijvoorbeeld dat ons lichaam een goed geheugen heeft. Zijn je bloedglucosewaarden een paar jaar bijna normaal zijn? Dan heb je 10 tot 30 jaar later nog steeds minder kans op complicaties.  

Verschillen tussen mensen begrijpen 

Sommige mensen met diabetes krijgen meer complicaties dan anderen. Of eerder dan gemiddeld. Ook als de bloedglucose bij al deze mensen hetzelfde is. We weten nog niet hoe dit komt. Het heeft waarschijnlijk te maken met veel verschillende dingen, zoals je genen. Wetenschappers en artsen zoeken dit verder uit. Ze verzamelen hiervoor gegevens van mensen met diabetes. Soms ook lichaamsmateriaal zoals bloed, urine en speeksel. Dit wordt anoniem opgeslagen in een vriezer. We noemen dit een biobank. Als onderzoekers meer weten van diabetes en de complicaties, kunnen ze betere behandelingen maken. Hopelijk komen er straks behandelingen die beter voorkomen dat je complicaties krijgt. 

Artikel met medewerking van:

 • dr. Thomas van Sloten - internist, UMC Utrecht en Maastricht UMC+

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 10 mei 2023

Lees meer over Onderzoek naar complicaties

Volgend artikel