Onderzoek

Over dementie, of: diabetes type 3

Diabetes type 3 is een andere naam voor dementie. Over die ziekte is nog veel onduidelijk. Sommige wetenschappers denken dat dementie ontstaat als de hersenen minder gevoelig worden voor insuline. 

In het kort

  • Diabetes type 3 is een naam die sommige onderzoekers gebruiken voor dementie. Dit is een ziekte waarbij mensen problemen hebben met het geheugen en denken.
  • Sommige onderzoekers denken dat dementie voor een deel komt doordat insuline in de hersenen minder goed werkt.  
  • Er is nog veel onduidelijk over diabetes type 3. Sommige wetenschappers geloven niet dat diabetes type 3 bestaat. 

Wat is dementie of diabetes type 3?

Diabetes type 3 is eigenlijk een andere naam voor dementie. Sommige onderzoekers vinden dit een betere naam. Maar er zijn ook veel wetenschappers die dementie geen diabetes willen noemen. Mensen met dementie kunnen moeilijker dingen onthouden en begrijpen. Sommige mensen kunnen ook steeds minder als ze dementie hebben. Er zijn medicijnen tegen de ziekte. Maar deze werken meestal niet goed. En ze kunnen veel bijwerkingen hebben. 

Waarom noemen onderzoekers dit diabetes type 3?

Over diabetes type 3 is nog veel onduidelijk. De alvleesklier maakt insuline. Dit gaat ook naar de hersenen, maar sommige onderzoekers denken dat de hersenen minder gevoelig worden voor insuline. Ze denken dat dementie hierdoor ontstaat. Daarom noemen ze deze ziekte diabetes type 3. Maar de ziekte heeft geen invloed op de bloedsuiker, zoals bijvoorbeeld diabetes type 1 en type 2. Er zijn dus ook wetenschappers die de naam diabetes type 3 niet willen gebruiken. 

Veel onduidelijkheid over diabetes type 3

Wetenschappers zijn het niet met elkaar eens over diabetes type 3. Sommige onderzoekers denken dat de herseninsuline niet kan zorgen voor dementie. Er is dus nog veel onduidelijk over de ziekte. Er zijn ook wetenschappers die niet geloven dat diabetes type 3 bestaat. Ze denken wel dat dementie soms te maken heeft met diabetes type 2. Hierbij wordt het hele lichaam ongevoelig voor insuline. De wetenschappers denken dat dit ook invloed heeft op de hersenen. Maar er zijn veel dingen die ervoor kunnen zorgen dat je dementie krijgt. 

Wat als je denkt dat iemand dementie heeft?

Je kunt dementie herkennen aan:

  • moeite om dingen te onthouden
  • niet meer snappen hoe iets werkt, zoals een telefoon of het koffiezetapparaat
  • slecht omgaan met geld
  • onduidelijk praten of iets niet kunnen uitleggen

Denk je dat iemand dementie heeft? Of heb je zelf klachten die hierbij passen? Neem dan contact op met de huisarts.  

Artikel met medewerking van:

  • dr. Thomas van Sloten - internist, UMC Utrecht en Maastricht UMC+

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 27 november 2023