Positieve resultaten met stamcellen voor diabetes type 1

  • Gepubliceerd op: 5 juli 2024
  • Categorie: Diabetes type 1 (en LADA)

Het Amerikaanse bedrijf Vertex doet onderzoek met stamcellen bij een kleine groep mensen met diabetes type 1. Vertex maakte van stamcellen nieuwe bètacellen. Deze cellen maken insuline. Na 3 maanden hebben de meeste proefpersonen weer eigen insuline door de behandeling. 

Vertex doet al jaren onderzoek naar stamcellen en diabetes type 1. Het bedrijf heeft een behandeling (= therapie) gemaakt met nieuwe bètacellen. Dit zijn cellen die insuline kunnen maken. Vertex noemt deze therapie VX-880. Op een groot internationaal congres eind juni in Florida presenteerde het bedrijf belangrijke resultaten. Dit zijn nog niet de definitieve resultaten, want het onderzoek is nog bezig. 

Test bij kleine groep mensen 

In de afgelopen tijd testte een kleine groep mensen met diabetes type 1 deze nieuwe therapie. Zij kregen de nieuwe bètacellen van Vertex. Alle 12 deelnemers hadden voor de test grote problemen met hun bloedglucose. Ze hadden bijvoorbeeld vaak ernstige hypo’s omdat ze deze niet voelden aankomen (hypo unawareness). De deelnemers begonnen niet allemaal tegelijk met de stamceltherapie. De resultaten gelden daarom nog niet voor de hele groep.  

Veel minder of geen insuline spuiten 

Na 90 dagen maken de deelnemers zelf insuline aan. Hun bloedglucosewaarden zijn ook veel beter dan voor het onderzoek. Ze hebben een goede HbA1c-waarde en hun glucosewaarden zijn vaak binnen het doelbereik. Bijna alle deelnemers spuiten veel minder insuline. Drie deelnemers hebben de nieuwe cellen nu meer dan een jaar. Zij hoeven geen insuline meer te spuiten. Ze hebben ook geen ernstige hypo’s meer. Iedereen gebruikt wel sterke medicijnen tegen afstoting van de nieuwe cellen.  

Hoe gaat dit onderzoek verder? 

De studie is nu uitgebreid naar ongeveer 37 deelnemers uit verschillende landen. Ook Nederland doet mee. Je kunt je niet zelf hiervoor aanmelden. Het is namelijk ook nog steeds een klein onderzoek. Het is vooral om de veiligheid van de nieuwe cellen te testen. De onderzoekers zijn heel voorzichtig. Twee eerdere deelnemers aan het Vertex-onderzoek zijn overleden. Voor de zekerheid is het onderzoek toen tijdelijk gestopt. Intussen is duidelijk dat deze proefpersonen zijn overleden door andere oorzaken. Het onderzoek gaat daarom nu weer door.