Bijna kwart van mensen die insuline gebruiken heeft probleem rond eten

  • Gepubliceerd op: 7 juni 2024
  • Categorie: Algemeen

Er is veel aandacht voor wat je eet bij diabetes. Dit is vaak lastig. Je kunt hierdoor ook eetproblemen krijgen. Een eetprobleem kan een signaal zijn van een eetstoornis, of dit worden. Finse onderzoekers zagen kenmerken van een eetstoornis bij bijna 1 op de 4 mensen die insuline gebruiken. 

Eetproblemen veranderen hoe je eet en drinkt. Je eet bijvoorbeeld steeds minder, of je hebt juist eetbuien. Een eetprobleem betekent niet meteen dat je een eetstoornis hebt. Maar het kan wel. Eetproblemen en eetstoornissen bij diabetes hebben invloed op de bloedsuiker. Je lichaam kan hierdoor schade krijgen. Finse onderzoekers wilden weten hoeveel mensen met diabetes eetproblemen hebben. 

Samenvatting van veel onderzoeken 

De onderzoekers verzamelden de resultaten van 45 eerdere onderzoeken. Ze maakten een samenvatting van al deze onderzoeken bij elkaar. In totaal onderzochten ze de gegevens van bijna 11.600 mensen met diabetes die insuline gebruiken. Deze mensen hadden ooit speciale vragenlijsten ingevuld over omgaan met eten. 

Expres insuline vergeten om af te vallen 

De onderzoekers zagen kenmerken van een eetstoornis bij bijna een kwart van de mensen die insuline gebruiken. Dit is bijna 1 op de 4 mensen. Deze eetproblemen kunnen een signaal zijn van een eetstoornis. Vrouwen hadden vaker eetproblemen dan mannen. Veel mensen slaan weleens insuline over om gewicht te verliezen. (Ongeveer 1 op de 5 mensen die insuline gebruiken.) Als je dit regelmatig doet, heet het diaboulimia. Dit is een soort eetstoornis. De bloedglucose is dan vaak hoog. Je hebt meer risico op complicaties, bijvoorbeeld aan je ogen of nieren. 

Zorgverleners moeten signalen beter herkennen 

De onderzoekers zeggen dat meer onderzoek nodig is naar eetproblemen bij diabetes. Ook zorgverleners moeten hier meer informatie over krijgen, vinden de onderzoekers. Bijvoorbeeld artsen en verpleegkundigen. Het is goed als ze de signalen van eetproblemen en eetstoornissen beter herkennen. Veel mensen met diabetes krijgen dan eerder hulp hiervoor.  

> Bekijk hier meer over eetproblemen bij diabetes. Hoe ontstaan ze en wat doe je eraan? 

Vooral diabetes type 1, maar ook type 2 

Dit grote onderzoek gaat vooral over mensen met diabetes type 1. Want zij gebruiken altijd insuline. Maar sommige mensen met diabetes type 2 gebruiken ook insuline. Daarom gaat dit onderzoek ook over sommige mensen met diabetes type 2. Het onderzoek gaat over mensen van 16 jaar en ouder. 

Verschil tussen eetstoornis en eetprobleem 

Een eetstoornis is een psychische aandoening met een medische diagnose. Er zijn verschillende eetstoornissen. Ze hebben eigen symptomen of kenmerken, zoals eetproblemen. Een eetstoornis is meestal meer dan een eetprobleem. Vaak zijn nog meer dingen moeilijk in je leven. Diabetes hebben is ook een hele last. Het is dus goed om elk eetprobleem serieus te nemen bij diabetes. Het heeft veel invloed op je leven en je gezondheid.