Het grote Neuropathie draadje

Laatste activiteit: 22 oktober 2023 4 reacties 1 volger 0 waarderingen
Avatar van Marten
5 oktober 2023 om 14:51

Ik noem dit draadje effe het "grote", omdat wat mij betreft iedereen hier zijn gedachten en onderwerpen mbt Neuropathie mag plaatsen.

Ik weet dat heel veel mensen neuropathie hebben met als grootste effect tintelende pijnlijke voeten.

Ik heb poly-neuropathie en daar domweg 24 x 7 last van. Dingen vallen soms uit mijn handen, steken in tenen, benen, etc. In het begin was het heel pijnlijk, maar nu een jaar later gaat het beter en val ik weer prima in slaap.

Mijn grote vraag zit hem in het evenwicht ga ik ga staan. Doordat de uiteinden van de zenuwen (voeten en handen) afsterven merk ik dat ik stabiliteit verlies, bv als ik uit bed stap. Of als ik wat lang achter een buro heb gezeten?

Hebben jullie dit ook?

gr Marten

4 reacties

5 oktober 2023 om 21:33

Koude handen en voeten. Thank god niet wat jij hebt maar ook een vervelend gevolg van DM. Heel vervelend voor je Marten.

6 oktober 2023 om 13:35

Dag Marten,

Helaas had mijn vader dit ook (na 63 jaar DM1) en zat er niks anders op dan via de podotherapeut een nieuwe zool en andere schoenen aan te schaffen (nooit meer zonder andere schoenen/sloffen in huis lopen). Mijn vader was wat ouder, denk ik, dus die had eveneens een vrij sportieve rollator met zitstukje op een gegeven moment (niet voor al het lopen, maar voor sommige lastige stukjes...).

Mag ik vragen wat jou heeft geholpen om die afschuwelijke pijnscheuten ('s nachts) te overwinnen?

Met groet van Welmoed

Yvonne
Moderator
9 oktober 2023 om 11:39
Moderator

Om achter mijn bureau een beetje in beweging te blijven, heb ik zo'n wiebelplank gekocht. Hij is bedoeld om je evenwicht staande te bewaren en om er oefeningen mee te doen. Maar bij mij is hij vervanging voor zo'n klein fietsje, die passen echter niet onder een bureau. Zo kan ik toch mijn enkels en voeten in beweging houden. Het scheelt wel.

De revalidatie arts raadde mij ook aan om altijd 's-nachts een lampje aan te doen als ik het bed uit ga. Mijn evenwichtsgevoel was ooit al eens verstoord door antimalaria medicatie in de jaren 90. Nu met neuropathie in mijn voeten erbij, heb ik echt mijn ogen nodig om uit te vogelen wat rechtop is.

Avatar van Marten
22 oktober 2023 om 19:44

Ja, dat evenwicht is wel een dingetje.

Ik had in het begin (nu een jaar geleden, diagnose Type1)) veel last en kon nauwelijks in slaap komen. Dat werd veel beter toen ik de 'suiker' onder controle kreeg (lees 90% binnen 4-20). Nu gaat het, maar ik ben begonnen aan een test: geen alcohol meer.

Want de alcohol (drink sinds ik suiker heb 2 units (biertje en Gin-Tonic-zero) zou effect hebben. Men spreekt van Alcohol -> Lever prestatie gaat achteruit -> giftige stoffen (welke??) tasten zenuwen aan.

Kijk, je kan ook neuropathie krijgen door overdadig alcohol gebruik, maar dat is hier niet aan de orde. Artsen vinden altijd dat je geen alcohol moet gebruiken, maar die laten effe links liggen. ;)

Ik laat na een maandje effe weten of het effect heeft gehad.

gr M

PS:
Welmoed; je hebt gelijk. Zonder schoenen lopen is pijnlijk idd. Dus dat doe ik ook niet meer.

Piet; koude handen en voeten heb ik ook. Dat hoeft dus niet perse van de neuropathie te komen.

Bewerkt op 23 oktober 2023 om 12:26