Welkom: Tips voor meer beweging

Laatste activiteit: 3 juli 2023 8 reacties 2 volgers 0 waarderingen
Sugardaddy
Moderator
10 juni 2023 om 10:34
Moderator

Hallo allemaal,

Bewegen is gezond, dat weten we allemaal. Op deze site staan een hoop tips om in beweging te komen en blijven: https://www.diabetes.nl/leefstijl-en-voeding/sporten-en-bewegen/tips-om-meer-te-bewegen

Voor mij is sport belangrijk voor een lage stabiele suikerspiegel en een gezonde levensstijl.

Wat zijn jouw goede tips om in beweging te blijven? Wat werkt voor jou en is goed vol te houden op de lange termijn? Heb je vragen over bewegen? Je bent welkom om je vragen te stellen en je ervaringen te delen in dit forum.

.

Bewerkt op 6 juli 2023 om 09:41

8 reacties

31 mei 2023 om 16:51

Op dit ogenblik ben ik bezig het huis op te knappen. Behang afkrabben, zolder leeg halen, veel naar de kringloop brengen...soms gebeurt de beweging vanzelf. Toen ik veel zwaarder was had ik echt geen zin om naar een sportschool te gaan. En nu mijn gewicht stabiel op 62 kilo zit mag ik van de POH en diëtiste niet meer afvallen. Maar ik sta op de weegschaal iedere dag, met extreem koolhydraten arm eten moet ik echt opletten dat ik niet meer verlies.

Avatar van smallie
4 juni 2023 om 21:58

hoi sugardaddy,

hoe doe jij dat met sport en hypo’s. ik lees dat je best wel veel sport.

ik heb de grootste moeite om in range te blijven vanwege die hypo’s die er echt komen gaan. zo gauw als ik op de fiets stap, ga wandelen (law), hatha yoga noem maar op ga doen dan komen ze er aan. ik moet dus veel plannen, dag van tevoren al, iets minder lantus, op de dag zelf bij wandelen bijv. 2eh aspart, een broodje en lopen en dan blijf ik regelmatig eten. ik voel me daar niet lekker bij. koud en rillerig als ik weer thuiskom. als ik dan spuit en eet voel ik me opknappen maar wel moe en misselijk even.

als ik meer spuit dan zijn de hypo’s als ik ga lopen niet te couperen dus dan loop ik maar niet.

ik neem met yoga daarentegen dan weer geen actieve insuline en begin met een bls van boven de 10 en die zie ik dan tijdens een uur yoga naar beneden kelderen.

dus heb je een geheim deel het alsjeblieft met me, wat ik wel begrijp is dat er geen eenduidige oplossingen zijn en dat iedereen zijn of haar gulden middenweg moet zien te vinden maar, het bos is zo f*#@& groot dat niet alle bomen even duidelijk zichtbaar zijn.

groet, roel

Sugardaddy
Moderator
5 juni 2023 om 19:53
Moderator

Hoi Roel,

Vervelend dat je moeite hebt om rondom het sporten in range te blijven. En zoals je al aangeeft, een eenduidige oplossing is er niet. Het komt dus inderdaad voor een deel aan op persoonlijke ervaring met wat werkt en wat niet.

Maar laten we eens naar de feiten kijken. Hoe meer suiker in het bloed, hoe meer insuline nodig om het laag te houden. Ook je spieren gebruiken die suiker, vooral bij het bewegen. Hoe meer koolhydraat je eet, hoe meer suiker in het bloed, hoe meer insuline, hoe groter de kans op schommelingen. Hier is dus een balans te vinden.

Ik sport 4 a 5 keer per week (krachttraining) en (probeer) elke dag 10.000 stappen. Door de hoeveelheid koolhydraat inname laag te houden, zoals eendenkooi ook noemt, heb ik weinig insuline nodig. Op sportdagen neem ik een lagere dosis langwerkende insuline en nauwelijks kortwerkend (ik gebruik pennen, geen pomp). Ik sport meestal vroeg in de ochtend en eet vooraf een bakje Griekse yoghurt met wat rood fruit en 1-2 unit kortwerkend.

Meestal is dat precies goed. Soms ook niet, bijvoorbeeld als het sporten zeer intensief wordt gooit mn lever zn glycogen voorraad in mn bloedbaan en ja dan moet ik flink bijspuiten. Dat hoort nou eenmaal bij diabetes en is weinig aan te plannen. Maar na wat experimenteren heb ik nu wel genoeg zekerheid dat het geen belemmering of vervelende bijwerkingen meer heeft.

Tot slot, ik merk dat hoe fitter ik ben hoe minder last ik heb van hyper bijwerkingen, dat is dan ook weer extra motivatie om fit te blijven.

Jon

Avatar van smallie
8 juni 2023 om 23:43

hé jon, bedankt voor je reactie.

het is en zal altijd een dingetje blijven. hoge bls kan ik mee omgaan, het zijn bij mij de hypo’s, door het ontbreken van glucagon kelder ik sneller naar beneden dan de andere typen en daarbij dan nog een explosief spiertype waarbij veel glucose gebruikt wordt.

ik probeer wel, als ik merk dat ik richting hypo ga, even rust te nemen en merk dan dat (als ik op tijd ben) de bloedsuiker zich stabiliseert, wat dextrose of eten erin even wachten en gaan maar weer.

grt, roel

Sugardaddy
Moderator
10 juni 2023 om 10:34
Moderator

Inderdaad en zo te lezen lukt het toch al aardig om het te managen. Sommige mensen drinken suikerhoudende sportdrankjes om een geleidelijk een bepaalde hoeveelheid glucose binnen te krijgen bij een workout. Waarom ontbreekt glucagon?

15 juni 2023 om 18:01

Bewegen is belangrijk...maar niet altijd leuk.

Ik probeer iedere dag minimaal een uur te wandelen. Soms vraag ik een vriendin mee, of ik loop met mijn zoon als ik bij hem ben...en anders wandel ik alleen. Als ik echt totaal geen zin heb neem ik mijn oude mp3-speler mee, zodat ik leuke muziek kan luisteren.

Sugardaddy
Moderator
29 juni 2023 om 19:40
Moderator

Ik bel regelmatig tijdens het wandelen, dan vliegt de tijd om

3 juli 2023 om 11:11

Om mezelf te blijven motiveren om te bewegen ben ik gisteren begonnen met het schrijven van een blog op deze site.