Diabetes dichtbij

Samen beslissen met mensen met diabetes

Diabetes heeft veel invloed op het dagelijks leven. Het is belangrijk dat mensen met diabetes samen met hun zorgverlener keuzes kunnen maken. Hoe gaat dit? 

In het kort

 • Samen beslissen is belangrijk voor mensen met diabetes. Mensen weten zelf vaak het best hoe hun persoonlijke situatie is.
 • Om samen te beslissen, geef je als zorgverlener vooral informatie over wat kan en wat niet. En wat de voordelen en nadelen zijn van verschillende keuzes.
 • Sommige mensen met diabetes vinden het makkelijker om keuzes te maken dan anderen. Het is belangrijk dat je hierop let.
 • Als iemand zelf een keuze heeft kunnen maken, lukt het vaak beter om zich aan afspraken te houden. Iemand met diabetes voelt zich dan meer verantwoordelijk voor de eigen behandeling. 

Samen beslissen bij de behandeling van diabetes

Diabetes is een ingewikkelde ziekte. De invloed op het dagelijks leven is verschillend per persoon. Mensen weten zelf vaak het best hoe hun persoonlijke situatie is. Bijvoorbeeld als het gaat om werk, het gezin of sport. Bij de behandeling van iemand met diabetes geef je als zorgverlener vooral informatie over wat kan en wat niet. En wat de voordelen en nadelen zijn van verschillende keuzes. Die informatie bepaalt uiteindelijk wat iemand met diabetes zelf beslist. 

Waarom is samen beslissen belangrijk?

Als zorgverlener wil je iemand met diabetes zo goed mogelijk helpen. Maar een passende behandeling is voor iedereen anders. Weet je genoeg over iemand? Dan is het makkelijker om samen te beslissen. De voordelen van samen beslissen zijn groot:

 • Mensen met diabetes houden zich beter aan hun behandeling.
 • Iemand heeft minder snel spijt van een beslissing als die er zelf invloed op heeft gehad.
 • Bij goede keuzes worden de uiteindelijke zorgkosten vaak lager. 

Tips voor samen beslissen

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen beslissingen overlaten aan hun zorgverlener. Terwijl de voordelen van samen beslissen groot zijn. Deze tips kunnen je als zorgverlener helpen om samen met patiënten te beslissen:

 1. Vraag naar verwachtingen van de persoon in je spreekkamer.
 2. Vraag wat iemand belangrijk vindt om te doen in het dagelijks leven?
 3. Vraag hoe iemand de toekomst ziet? 

Artikel met medewerking van:

 • Elly Nederend - diabetesverpleegkundige, Medtronic Diabetes

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 11 december 2023