Dagelijks leven

Een leerling met diabetes op de basisschool

Voor een leerkracht is het soms spannend, een leerling met diabetes op de basisschool. Wat moet je zelf weten? Hoe ga je ermee om en wat spreek je af met ouders? Bekijk de adviezen en tips. 

In het kort 

  • Diabetes is een chronische ziekte waar jouw leerling de hele dag mee bezig is. 
  • Van alles heeft invloed op hoe jouw leerling zich voelt. Bijvoorbeeld slaap, stress, beweging of eten. Dat kan per uur verschillen. 
  • Voor ouders of verzorgers is het vaak lastig om hun kind helemaal los te laten. 
  • Goede afspraken zorgen voor meer duidelijkheid en minder onrust bij school en bij de ouders of verzorgers. 
  • Diabetesvereniging Nederland en Zorgeloos naar school met diabetes helpen met lijsten, formulieren, tips en adviezen. 

Jouw leerling heeft diabetes 

Diabetes is een chronische ziekte. Een ziekte waarbij jouw leerling meerdere keren per dag de bloedglucosewaarden moet controleren en zichzelf insuline moet toedienen. Het is voor je leerling een hele klus om de bloedglucosewaarden in balans te houden. Eten, beweging, stress, slaap en allerlei andere dingen hebben hierop invloed. Maar gelukkig kan je leerling wel naar school. Lees hier Wat is diabetes.

Goede afspraken zijn belangrijk 

Ouders of verzorgers moeten ineens een deel van de zorg overlaten aan anderen. Dat is spannend. En jij moet ineens een deel van de zorg overnemen. Onderschat niet wat dit voor iedereen betekent. Elke ouder zal hier anders mee omgaan. Maar het is voor geen enkele ouder eenvoudig. Ook voor jou als leerkracht is het iets nieuws. Goede afspraken zijn belangrijk om elkaars vertrouwen te krijgen. 

Wat spreek je af? 

Er zijn verschillende hulpmiddelen om goede afspraken te maken. Zowel Diabetesvereniging Nederland als Zorgeloos met diabetes naar school helpen met lijstjes, formulieren, adviezen en tips. Denk bijvoorbeeld aan hoe je omgaat met gymles, toetsen of als het kind zich niet lekker voelt.  

Artikel met medewerking van:

  • Lydia Braakman - directeur Zorgeloos met diabetes naar school

Experts dragen bij aan betrouwbare informatie op diabetes.nl. Lees meer over hoe we als redactie keuzes maken.

Laatst bijgewerkt op: 19 april 2023

Lees meer over School met diabetes

Volgend artikel