Uitleg

1 juli 2024 4 waarderingen 1 reactie

"Hey Rick, hoe zit dat nou met jou en je fietspomp?" Haha, die vraag zat er natuurlijk aan te komen. De jongeren waar ik mee werk vinden dat kastje wat ik bij mij draag maar wat interessant. Mijn antwoord luidt; "diabetes is een chronische aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijke hyperglykemie". Met een nogal wazige blik antwoordt een bewoner; "Maar diabetes heeft toch met hoge suiker te maken?" Exact het goede antwoord.

Als kind leerde ik dat het menselijk lichaam net een auto is die brandstof te kort komt. Toen ik laatst met deze uitleg kwam, werd ik vergeleken met Rini Stoutjesdijk. De persoon in kwestie dacht dat Stoutjesdijk in een filmpje van nog geen minuut diabetes probeerde uit te leggen. De mannen van Vandaag Inside kwamen van het lachen niet meer in slaap. Mede door dat filmpje (en om te voorkomen dat ik ook zo herinnerd word) besloot ik voor altijd een andere uitleg te geven.

Ik gebruik altijd die kaart met twee alvleesklieren. Één van 'n "normaal" lichaam en één van 'n diabeet. Bij het normale lichaam wordt de insuline vergeleken met sleuteltjes. Die sleuteltjes zorgen er voor dat de cellen van het slot gaan. Zo kunnen de suikerklontjes die in de bloedbaan zitten de cellen in. Bij een diabeet ontbreken die sleuteltjes waardoor de suiker onmogelijk een cel in kan. Dat apparaatje in mijn broekzak, de welbekende insulinepomp, zorgt er voor dat de sleutels hun werk doen (waar trouwens menig gerenommeerd festivalganger jaloers op zou zijn).Dat pompje heeft mij trouwens ook wel eens in de problemen gebracht. Niet wegens een te lage suiker maar omdat ik dat ding moest inleveren toen ik in groep 7 zat. Mijn docente dacht dat het een "MP3" speler was. Nadat ik dit verhaal wel eens aan een goede vriend heb verteld gebruikt hij de bijnaam "MP3-speler" continu, maar dit ter zijde. Ik wist trouwens ook niet dat er op Mallorca een standaardcontrole op een insulinepomp zit. Negen van de tien keer word ik er uitgepikt voor een drugstest en altijd weer voor die insulinepomp. Een van de eerste keren dat ik in die hal stond, waren de testen op. Er moest er een worden opgehaald, en dat gaat natuurlijk op z'n Spaans. Ik werd gesommeerd even aan de zijkant plaats te nemen waarna er drie beren van de Guardia Civil naast mij kwamen staan met wapens waar zelfs Rico Verhoeven rugklachten van zou krijgen. 5 minuten leek wel 5 uur en ik weet zeker dat mijn suiker op dat moment boven de 30 uit kwam.

De volgende dag zit ik aan tafel en heb een enorme wegtrekker. Een van de bewoners ziet mij zitten en hoort mij praten alsof ik dronken ben. Deze jongen heeft duidelijk iets geleerd van mijn verhaal. Hij schenkt een glas ranja met suiker in en zegt; "Je sleutels werken te goed."

https://youtu.be/bIqufzRtl_I?si=JC7wKQGvqET3hOSI

Tot slot. Ik blijf een voetbalfan dus ben ik aan mijn stand verplicht om iets over het EK voetbal te schrijven. Ik heb altijd gedroomd dat ik met de top van Europa in één adem kon worden genoemd. Ik heb er toch wat van kunnen maken. Nacho Fernández (Spanje/Real Madrid), Kesper Dolberg (Denemarken/Anderlecht) en ikzelf: alle 3 GEEN vaste basisplaats op dit EK, alle 3 WEL diabetes type 1. Dat wel natuurlijk 😉.

1 reactie

2 juli 2024 om 22:03

Wat heerlijk om te lezen, Rick!

FC Diabetes

6 volgers

5 blogberichten

Terug naar blog