Smartphone en Smartwatch apps om jouw sensor 'real-time' uit te lezen.

3 juni 2023 2 waarderingen 10 reacties

Er zijn verschillende manieren om de glucose waarden van jouw sensor te tonen op je smartphone of smartwatch. Via deze blog ga ik proberen het een en ander te duiden. Schroom niet om commentaar te geven, wordt zeer gewardeerd!

In principe zijn er twee soorten sensoren:

1. De FGM (Flash Glucose Monitoring System)

2. De CGM (Continuous Glucose Monitoring System)

De FGM moet je scannen met je smartphone via de NFC manier om de waarden op te halen. De CGM geeft via Bluetooth om de paar minuten de gluse waarde door. Die 'paar minuten' kan per sensor of app verschillen, maar het gaat erom dat een CGM continu in verbinding staat met je telefoon of horloge.

De meesten van ons (sensordragers) hebben echter een FGM vanwege het feit dat alleen dit type vergoed wordt door de verzekeraar. In de meeste gevallen gaat het om de FreeStyleLibre 2 (FSL2) sensor van de firma Abbott. De FSL3 van Abbott is een CGM en wordt real-time uitgelezen door de Libre 3 app van Abbott.

wordt vervolgd

10 reacties

Avatar van BertR
5 juni 2023 om 12:33

In technisch opzicht zit er weinig verschil tussen FGM en CGM. De eerste versie van de Freestyle Libre kon alleen met een scanner of telefoon worden uitgelezen. Dat is gelukkig verleden tijd. Voor hybride closed loop maakt het weinig uit of je gebruik maakt van de FSL2 of een FSL3 of een ander merk sensor. Er zit immers 15-20 minuten vertraging tussen de bloedwaarde en de weefselwaarde en dat wordt vaak over het hoofd gezien.

7 juni 2023 om 10:13

Dmv van apps van derden (Diabox, Glimp, Xdrip) kun je van de FGM illegaal een CGM maken.

En dan bijvoorbeeld de waarde op je horloge weergeven. Dat werk veel beter tijdens autorijden of op je werk (als het niet gewaardeerd word als je een telefoon gebruikt)

Bewerkt op 29 juni 2023 om 10:45
25 juni 2023 om 22:27

Hoe kan je met Diabox van een FSL2 sensor een CGM maken. Ik heb dit geprobeerd maar het lukt me niet

29 juni 2023 om 21:28

Hi Marten! Waar blijft je vervolg? Ik zie er naar uit......

Avatar van Marten
30 juni 2023 om 17:27

Ja, eerst een week naar Vlieland tent opbouwen en dan komt er weer ruimte.

@Frawi, dat ga ik voor je uitzoeken, moet ook in de blog komen.

Fijn weekend folks!

4 juli 2023 om 12:00

Martin, wat een geweldig idee om een blog te starten. Terecht merk je op: De digitale wereld eng, complex? Welnee maakt ons leven alleen maar aangenamer. Met beide ben ik het volledig eens. Eng, ja best wel en waarom omdat je op een gegeven moment volledig gaat vertrouwen op de digitale wereld. Geregeld blijkt dat de digitale wereld ons in de steek laat. Denk aan alarm verlies bij FLS app en het op enig moment informatie verlies bij Juggluco en op de smartwatch. Dan ga je opzoek naar de oorzaak, via internet en forums. Vaak kom je tegenstrijdige info tegen of krijg je helemaal geen antwoord op je vraag. Dan nog alle afkortingen en systemen. Als het dan fout gaat ben je bang als je nieuwe versies gaat installeren je al je data kwijt bent en of de ene app met de andere botst zodat je helemaal geen info meer hebt. Diabetes heeft al zoveel invloed op je leven en is afhankelijk van zoveel factoren zodat je niet zit te wachten op extra stress van de digitale wereld. Ik hoop echt dat door deze blog er veel meer duidelijkheid komt in de digitale wereld en dan vooral in "Jip en Janneke" taal zonder onnodige afkortingen.

Nog een fijne vakantie

30 juli 2023 om 08:59

Hallo, dit is een reactie voor de mensen die na de samsung software update van 23 juni 2023 steeds verbrekende verbinding hebben in Diabox met de libre2 sensor,

gisteren een nieuwe update van samsung geinstalleerd en de bluetooth problemen zijn opgelost en nu heb ik weer een stabiele verbinding op mijn samsung A53 en zie ik gelukkig ook weer de waarde van mijn bloedsuiker op mijn samsung smartwatch5 pro dus wie de automatische update heeft uitstaan, gauw installeren :-))

4 augustus 2023 om 12:18

Dag Gert, het is mij nog steeds niet gelukt om een werkende Diabox op mijn Samsung A33 te krijgen ook niet na de laatste sumsung update. Welke versie van Diabox gebruik jij op je Samsung?

13 december 2023 om 20:53

Ook ik heb een vergelijkbare vraag. Ik heb Juggluco op mijn telefoon gezet, en wil ik zeer graag de bloedsuikerwaardes af kunnen lezen op een Watch 5 van Samsung.

Lezend op diabetes.nl, hebben een aantal personen dat voor elkaar gekregen. Helaas ik niet: Ik begrijp dat Juggluco niet in de normale google play staat, en dat het programmaatje binnengehaald wordt met een apk installer... Hoe ik ook rondklik op het web, ik wordt er geen wijs uit. Ik vind nergens een stap-voor-stap beschrijving HOE je de boel moet installeren.

Dus help.... Wie snapt er meer van?

Avatar van Marten
14 december 2023 om 21:05

Dag Klaas,

T ís inderdaad wat complex, en makers van apps zijn in principe teuchneuten/programmeurs en geen onderwijzers/trainers.

Juggluco (en Diabox en xDrip, etc) staan niet op Google Play om dat Abbott dat tegenwerkt en Google geeft daaraan toe. Die willen niet dat mensen de sensoren (Libre) constant uitlezen. Dan moeten ze maar Libre 3 sensoren kopen.

Ik heb de Watch 4, maar voor de 5 zal het niet anders zijn. Even snel uitgelegd:

  1. Download de Wear OS juggluco via deze link.

  2. Installeer deze op je horloge. Ik gebruik hiervoor deze methode
    Best lastig, maar als je stap voor stap doet komt het goed.
    Je kunt het ook doen mbv Firetools. Net Youtube filmpje.

Je kunt Juggluco op je horlog als stand alone gebruiken, maar ik doe het altijd via de telefoon. Die staat dus in verbinding met het horloge. Dat doe ik standaard, want dan zie ook berichtjes, whatapps, etc binnenkomen op het hologe.

Bij stand alone verliest het horloge makkelijker de BlueTooth verbinding met de sensor, dan dat de telefoon dat doet. Dus nog een reden om het via de telefoon te laten lopen.

Probeer maar effe en als je vragen hebt horen we ze graag.

Suc6, Marten

PS: Juggluco websites:
https://www.juggluco.nl/Juggluco/index.html
https://www.juggluco.nl/Juggluco/download.html

Bewerkt op 14 december 2023 om 21:05
Avatar van MartenMarten

Heeft zelf diabetes

LADA

Blogt sinds juni 2023

Terug naar blog