De glazen bol

14 januari 2024 2 waarderingen 3 reacties

“Volgens de waarzegster ben je vanaf 36 jaar genezen van je diabetes”, zei mijn moeder wat ongemakkelijk. “Of was het nou 38, ik weet het niet meer precies”, vervolgde ze heel geëmotioneerd. Ze kon de woorden duidelijk zelf niet geloven, maar vond het ook oneerlijk om deze boodschap niet te delen. Ik was 13 jaar oud, mijn ouders lagen in scheiding en in een laatste wanhoopsdaad had mijn vader haar meegesleurd naar een waarzegster.

Deze waarzegster had behoorlijk wat rake dingen uitgesproken, maar het deel over mijn diabetes was toch op z’n minst bizar. Eigenlijk was mij onduidelijk wat de exacte boodschap was geweest, want bij navraag vertelde mijn moeder dat ik waarschijnlijk nog wel een dieet moest volgen. Ik zou in ieder geval geen last meer van de diabetes hebben. Het bleef voor mij een vaag en ongrijpbaar verhaal. Ik geloofde er weinig van, maar kon deze hoop ook moeilijk volledig loslaten. Nog maar 23 of hooguit 25 jaar wachten. Zou het echt zo zijn?

Een kwart eeuw later had ik nog steeds diabetes. In de tussentijd waren er hele moeilijke perioden geweest, maar er was wel degelijk veel veranderd en verbeterd. Inmiddels had ik een glucosesensor en snelwerkende insuline waardoor ik mijn bloedglucose veel beter kon reguleren. Had de waarzegster dit resultaat bedoeld? Had mijn moeder haar woorden gewoon onhandig geïnterpreteerd? Nou ja, misschien is waarzeggerij ook echt gewoon klinkklare onzin.

Toen ik 37 jaar diabetes had, werd voor het eerst in mijn leven mijn bloedglucose regelbaar met mijn zelf ontworpen behandeling: Open source closed-loop in combinatie met pen, pillen en leefstijl. Een weliswaar instabiel kaartenhuis, maar het resultaat mocht er zijn. Toch lag ik nog steeds overhoop met mijn aandoening.

De woorden van de waarzegster hebben mij al die jaren op de been gehouden. Sinds kort heb ik, na een extreme burn-out periode door ziekenhuis trauma’s van glucosepolitie met hun vermeende therapie ontrouw, mijzelf van alle onnodige diabetesdruk kunnen bevrijden. Exact 36 jaar na de woorden van de waarzegster, heb ik voor mijn gevoel geen diabetes meer. Tenminste niet meer die aandoening die jarenlang als een blok aan mijn been heeft gehangen. Al blijft het natuurlijk topsport om mijn bloedglucose optimaal te houden met inderdaad een sterke focus op voeding; de glazen bol had gelijk.

3 reacties

Avatar van Jupiter
14 januari 2024 om 19:49

Dit is een aangepast blog van een eerder blog dat ik toentertijd voor diabetestype1.nl had geschreven.

5 februari 2024 om 08:38

Beste Jupiter,

Wat een lange weg en wat een mooi resultaat. Zo zie je maar weer dat er ook figuurlijke voorspellingen bestaan. Fijn dat je er nu anders in kan staan, dat is een groot goed.

Ik herken veel in wat je schrijft, voel me vaak een gevangene van mijn diabetes, ondanks alle technieken ( nu sinds 1 jaar DIY loopen maar krijg geen dexcom dus aanmodderen met fsl2) .

Ik vraag me af als ik je blogs lees hoe je de verschillende hulpmiddelen tegelijk en je focus op voeding nu gebruikt. Wat moet ik me daar precies bij voorstellen?

Ook vraag ik me af hoe het je, naast de steun van je hulpverleners, nu uiteindelijk gelukt is je los te maken van je blok aan het been. Je kunt een hoop dingen verstandelijk wel beredeneren maar dat is niet het hele verhaal.

Misschien wil je dat wel niet delen maar als je daar eens een blog over zou willen schrijven? Misschien kunnen anderen, en ik natuurlijk ook, daar wel iets uithalen wat ze verder kan helpen. Maar nogmaals, misschien vindt je dat wel te privé en dat respecteer ik ook.

Hartelijke groet

Avatar van Jupiter
7 februari 2024 om 11:25

Beste MWH,

Je berichtje raakt me. Echt heel fijn om te horen dat je mijn blogs leest en er ook iets uit haalt voor jezelf. Techniek kan inderdaad ondersteunend zijn op bloedglucose niveau, maar dan kun je je nog steeds gevangene van je diabetes voelen. Ik hoop dat jij ook steeds verder komt in jouw proces...

Het is bij mij ook echt een lange weg geweest, ruim zeven jaar. Met vele kleine stapjes. Ik vond het heel moeilijk om rationele gedachten en mijn gevoel op één lijn te krijgen. Die discrepantie botste enorm, juist dát is voor mijzelf wel de basis geweest van mijn verandering in gevoel. Als ik een keer ruimte heb, probeer ik er iets over te schrijven. Ik stuur je binnenkort een pb.

Groet, Jupiter

Avatar van JupiterJupiter

Heeft zelf diabetes

Diabetes type 1

Blogt sinds mei 2023

Volgende blogpost

Terug naar blog